Tarımın Sürdürülebilirliğinde Bitki Koruma Ürünlerinin Rolüyle İlgili Önemli Program

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ile Ziraat Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen “Geleceğime Emin Adımlar: Tarımın Sürdürülebilirliğinde Mesleğimin Önemi!” adlı program, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda; Zirai Mücadele İlaçları Üreticileri Derneği (ZİMİD)  Genel Sekreteri Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, ZİMİD’i tanıtarak, bitki koruma ürünlerinin tarımdaki yeri ve önemi ile Bitki Koruma bölümü mezunlarının tarımsal faaliyetlerdeki rollerinin neler olabileceği konularına değindi.

Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, CropLife üyesi olan ZİMİD’in; FAO’nun bitki koruma sanayii için geliştirdiği uluslararası davranış kurallarını temel alan, etik ve yürütme esaslarını prensip olarak destekleyen, kabul eden ve üyeliği boyunca da taahhüdünden hiçbir zaman sapma göstermeyen firmaları bünyesinde üye olarak barındıran, bu anlamda da bitki koruma sektörünü Türkiye olarak, uluslararası anlamda temsil eden bir dernek olduğunu söyledi.

ZİMİD’in gerçekleştirdiği faaliyetlere ve projelere değinen Prof. Dr. Durmuşoğlu, bitki koruma ürünlerinin sadece pestisitler gibi öldürücü ilaçlar olmadığını, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla mücadelede onları kontrol eden, gelişimini engelleyen, bitkideki gelişimini kontrol eden veya öldüren ürünlerinin tamamını kapsadığını ifade etti.

Devasa biyoçeşitliliğe sahip ülkemizde sadece kültür, doğal bitkiler değil, aynı zamanda bu bitkiler üzerinde gelişen hastalık, zararlı ve yabancı ot ile mücadeleyi gerektiren 654 tane bitki koruma etmeninin talimatlara girdiğini aktaran Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, bu etmenlerin bir kısmının ürünler tarladayken, bahçedeyken, bir kısmının da hasat sonrası zarara neden olduğunu belirtti.  Bu kadar çok zararı önlemek adına, bitki koruma problemlerini çözmek için kültürel önlemler, karantina önlemleri, biyolojik mücadele, biyoteknik mücadele, fiziksel mücadele, kimyasal mücadele gibi argümanlara sahip “Entegre Zararlı Yönetimi” diye bir bakış açısına sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

Üreticilerin; hızlı etki göstermeleri, etkilerinin yüksek olması, uygulamanın kolay olması, bilinçli kullanılırsa maliyetinin de ucuz olması nedeniyle hep pestisitleri tercih ettiğini söyleyen davetli konuşmacı, bilinçsiz kullanılan pestisitlerin de başta doğal yaşama yan etkisine, sürekli aynı ilacın kullanılması nedeniyle hedef organizmalarda oluşan dirence, çevredeki çeşitli hedef dışı organizmalara olan yan etkisine ama en çok da tarımsal ürünler üzerindeki oluşan kalıntılara neden olmasıyla, insan sağlığına karşı riskli olduklarını vurguladı.

Son olarak, Bitki Koruma bölümü mezunlarının iş alanlarına değinen Prof. Dr. Enver Durmuşoğlu, öğrencilere Bitki Koruma konusunda her alana özgü ayrı beklenti ve yeterliliklerin olması nedeniyle her alanda bilgi sahibi olmalarının gerektiğini, kısa, orta ve uzun vadeli planlar yapmalarının önemli olduğunu, öğrencilik hayatlarında her türlü konuda hocalarına danışmalarını, çoğu bilgiye ücretsiz ulaşabiliyorken, bu durumu sonuna kadar değerlendirmelerini önererek, katılımcılardan gelen soruları cevapladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir