Sürdürülebilirliği Neden Önemsemeliyiz?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörlüğü ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın iş birliğinde “Öğrenci Topluluklarının Küresel İklim Değişikliğindeki Rolü” adlı etkinlik düzenlendi.

Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Tahir Güney’in sunum yaptığı etkinlikte, sürdürülebilirliğin önemi üzerinde duruldu.

Programın açılışında konuşan Tahir Güney, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’nın öğrencilerin gelişimi için verdiği destekleri anlatarak, öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanında kişisel gelişimlerini sağlamak amacıyla da çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi. Öğrenci toplulukları hakkında bilgiler veren Güney, 82 öğrenci topluluğu olduğunu, bu sayının yüz yüze eğitimin başlamasıyla da artacağını düşündüğünü söyledi. Öğrenci topluluğuna katılımının önemi üzerinde duran Tahir Güney, öğrencilere topluluk kurmalarını ya da kendilerine uygun topluluklara katılmalarını tavsiye etti.

Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Tahir Güney’in sunumundan sonra Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin, “Öğrenci Topluluklarının Küresel İklim Değişikliğindeki Rolü” hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörlüğü’nün amacını; “Üniversite bünyesinde sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konularında strateji ve politikalar geliştirmek, Bireylere, topluma ve kuruma sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği ile ilgili farkındalık oluşturmak, Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğine yönelik planlanma, yürütme ve değerlendirme süreçlerinde danışmanlık yapmak ve destek vermektir.” şeklinde sıraladı.

Gelecek Kuşaklara Karşı Sorumluyuz

Sürdürülebilirliği; “Yaşamak için bugün ihtiyaç duyduğumuz kaynakları gelecek nesillerin yaşam hakkına zarar vermeden kullanmak.” şeklinde tanımlayan Doç. Dr. Gültekin, sürdürülebilirliğin ayrıca, çevre konusunda şimdiki kuşakların gelecek kuşaklara karşı sorumluluklarını hatırlattığını dile getirdi.

Sürdürülebilir kalkınmayı, “Gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılayabilme olanağından ödün vermeksizin, günümüz kuşaklarının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir kalkınma modelidir.” şeklinde tanımlayan Gültekin, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini “Büyümeyi canlandırmak. Büyümenin kalitesini değiştirmek. İş bulma, yiyecek, enerji, su ve sağlık konularındaki temel ihtiyaçları karşılamak. Sürdürülebilir bir nüfus düzeyini garanti altına almak. Kaynak tabanını korumak ve zenginleştirmek. Teknolojiyi yeniden yönlendirmek ve riski yönetmek. Karar verme sürecinde çevre ve ekonomiyi birleştirmek.” olarak sıraladı.

Yeşil Enerjiye Yönelim

Sürdürülebilir kalkınmada 2000’den sonra yeşil ekonomiye yönelişin arttığını söyleyen Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin, doğal kaynakların kullanımı, çevresel yönetim, kirlenmeyi önleme gibi alanlarda çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Birleşmiş Milletlerin Bin yıllık kalkınma hedeflerinin olduğunu hatırlatan Gültekin, bu hedeflerin amaçları arasında; mutlak yoksulluk ve açlığı ortadan kaldırmak, herkesin temel eğitim almasını sağlamak, kadınların konumunu güçlendirmek ve toplumsal cinsiyet eşitliğini geliştirmek, çocuk ölümlerini azaltmak, anne sağlığını iyileştirmek, HIV/AIDS, sıtma ve diğer salgın hastalıklarla mücadele etmek, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması gibi çalışmaların yer aldığını söyledi.

Öğrenci topluluklarının sürdürülebilirliğe katkıları hakkında da bilgiler veren Düzce Üniversitesi Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Selman Gültekin, bu katkıları; “Sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği temalı etkinlikler, Ortak etkinlikler (bir ya da birkaç hedefe özel olabilir), STK’lar ile iş birliği yaparak birlikte etkinlikler düzenlemek, Valilik, belediye, özel Sektör ile iş birliği yaparak birlikte etkinlikler düzenlemek, Sürdürülebilirlik odaklı yeni bir öğrenci topluluğu kurulması.”  şeklinde sıraladı.

Katılımcılardan gelen soruları da yanıtlayan Doç. Dr. Gültekin, sürdürülebilirlik için herkesin bilinçlendirilmesi ve bilinçli davranışlar sergilemesi gerektiğini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir