Depremlerde Oluşan Travma Düzce Üniversitesi’nde Değerlendirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Bölümü Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı tarafından düzenlenen “Travma ve Sonrasını Anlamak” adlı panel, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Programda, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve Kahramanmaraş’la birlikte; 10 ilimizi etkileyen deprem felaketi sonrasında oluşan travma ile sonuçları ve baş etme yolları konusu derinlemesine değerlendirildi.

Programın moderatörlüğünü üstlenen Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç, ülkemizin zor bir süreçten geçtiğini ifade ederek, acı rüzgarla sallanan dalları sakinleştirmek için Üniversite olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını dile getirdi. Deprem konusunda bilimsel olan bütün argümanların kullanılarak uyarıların yapılmasına rağmen, kabullenmeyi başaramadığımıza işaret eden Prof. Dr. Koç, son depremlerin kabullenmeyi artırdığını söyledi.

Her depremin bir travma olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Koç,  travmayı da; ne yaşadığından daha çok nasıl yaşadığına ilişkin tepki verme süreci şeklinde tanımlayarak panelin, bu süreci doğru yaşamaya katkı sağlayacağını vurguladı.

Programda Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Abdi Güngör “Travma Sonrası Yetersizlik ve Yardım Etme”, Doç. Dr. Mustafa Tekke “Travma ve Manevi Bağlanma”, Doç. Dr. Tuğba Seda Çolak Turan “Travma ve Beden Bağlantısı”, Dr. Öğr. Üyesi Pınar Özdemir “Depremin Öteki Yüzü: Yas, Kayıp ve Ölüm Bize Ne Söyler?”, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Sapancı “Travma Sonrası Okullarda Psikolojik Sağlamlık”, Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Erol Uğur “Travma Sonrası Büyüme” başlıklarında sunum yaparken, yine Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı’ndan Arş. Gör. Muhammed Bahtiyar ise “Psikolojik İlk Yardım” adlı sunumunu katılımcılarla paylaştı.

Programda, psikolojik yardımın ana prensipleri, psikolojik sağlamlığı artırmak için yapılması gerekenler, travma sonrası büyüme süreci, afetin aşamaları ve duygusal dinamikler, travmadaki maneviyatın boyutları, depremin öteki yüzü olan yas, kayıp ve ölümün insanlar üzerindeki yansımaları ve travmanın bedenle ilişkisi konularında önemli bilgi ve deneyimler aktarıldı.

“Travma ve Sonrasını Anlamak” adlı panel, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir