Gümüşova OSB’de tabela krizi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gümüşova Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’de bulunmayan ve kimyasal sızıntı yada savaş durumunda elleri koruyacak olan Nitril eldiven üretimi için yatırım yapacak iş insanı Tarhan Telli’nin yatırımı bilinmeyen bir nedenle engellenmeye çalışıldı. Telli bunun üzerine Gümüşova OSB içerisinden ücretini ödeyerek aldığı kendi tapulu arazisine üzerinde “Bütün engellere karşı Avrupa’nın en büyük nitril eldiven fabrikası burada kurulacak” yazılı tabela asınca kriz çıktı. Kriz tabela üzerindeki ‘Bütün engellere karşı’ yazıcı kapatılınca çözüldü.

Gümüşova OSB’de yatırım için hazırlanan ve Avrupa’nın en büyük nitril eldiven fabrikasını kurmak için hazırlanan iş insanı Tarhan Telli, özellikle Avrupa’dan fabrikanın kurulmaması için belli engellerle karşılaştı. Avrupa ülkeleri hammadde ve bazı transferler konusunda zorluk çıkarınca Telli kendi arazisi üzerine üzerinde ‘Bütün engellere karşı Avrupa’nın en büyük nitril eldiven fabrikası burada kurulacak’ yazılı tabela asınca kriz çıktı. Tabelanın indirilmesi için Düzce Valiliği harekete geçti. Tabelanın bulunduğu alana İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler gelince, İstanbul’da bulunan iş insanı Tarhan Telli’de arazinin yanına gelerek tabelanın indirilmesini engellemek için harekete geçti.

Telli yaptığı açıklamada “Bizde 2020 yılının en büyük ikinci teşviği çıktı. 500 milyon lira teşvikle Düzce’ye geldik. Düzcemizde çok hızlı şekilde araziler belirlendi. Teşvikle 20 dönüm olan araziyi aldık.  Normal ödemeyle 7 buçuk dönümlük araziyi aldık. Üzerinde totem bulunan arazi tapulu arazimiz, diğeri ise teşvikle verilen arazi. OSB’de yaptığımız anlaşmada arazinin yüzde 50 fiyatını peşin aldılar. Ondan sonrada süreç çok farklı bir yere gitti. Bu arazinin karayollarının hafriyat bölgesi olduğunu, araziyi aldıktan bir ay sonra öğrendik. Karayollarının hafriyat bölgesi demek, yol yaparken aldıkları malzemeleri buraya dönmesi demek. Arazinin yaklaşık 3 misli 11 ay boyunca günde 90 kamyonla hafriyat yapıldı. Bu süreci çok hızlı yürütmek zorunda kaldık. Pandemi sürecinin ne kadar tehlikeli bir hale geldiğini anladık. Hafriyatı bitirdik ve bittikten sonra OSB’den bize 2 tane taksiti geç ödediğimiz için yüzde 83’ü önemiş parselin ve hafriyatı yapılmış parselin iadesini yaptılar. Bu tebliğler olmayan adreslere yapılarak yapıldı. Bu arada bize fabrikayı yapacağına dair bir taahhütname verin dediler biz taahhütname verdik ve beklemeye başladık. Çünkü zaten arazi bizim olduğu için makine parkuru alındı, ÇED raporu çıkarıldı. O süreyi bize böyle geçirttikten sonra bizim hukuki süremiz bitmiş oldu” dedi.

 

Gümüşova OSB’nin teşvikle aldığı araziye el koyduğunu iddia eden iş insanı Tarhan Telli “Şu anda elimizde Türkiye’nin ilk ve tek nitril eldiven fabrikasının hayali var. Sol tarafta 8 dönümlük boş arazimiz var. ÇED raporumuz var. 6 tane 150 metre uzunluğunda makine parkurumuz var. Yaklaşık 32 ton hammaddemiz var. Malzememiz donmak üzere. Bizde bir tabela asalım istedik. Bütün engellemelere karşın. Bizim burada bütün engellemelere rağmen dememizin sebebi Avrupa’nın bu fabrikanın yapılmasını istememesi. Hammadde vermemeye çalışıyorlar, bazı transferleri yapmamaya çalışıyorlar. Biz bunu vurgulamak istedik. Ama bu arada sıkıntımız olduğu için bizim bu araziyi fabrikaya dönüştürmemiz lazım. Fakat araziyi elimizden aldıkları için şu anda yeniden bir başvuru yapacağız. Çok komiktir ki bizim aldığımız bedelin 22 misline araziyi yeniden bize vereceklerini söylediler. Şöyle düşünün bir arazi alıyorsunuz fabrika yapmak için size yaklaşık 3 misli hafriyat yaptırıyorlar. Yüzde 83 taksitini ödediğiniz arazinin 3 taksitini ödemediniz diye 1 buçuk yıl sonra parayı geri gönderiyorlar. Diyorlar ki artık arazi senin değil. Arazi yandaki fabrika sahibine konuşuluyor ve görüşülüyor. Arazi sahibinden telefon geliyor ve araziyi satar mısınız diye soruyorlar.  Biz araziyi satmayız biz buraya eldiven fabrikası yapacağız dememize rağmen arazi bizim elimizden OSB tarafından alınıyor. Şu anda arazide hafriyat bitmiş, fabrika malzemeleri hazır. Tek bir tabela ve bu tabela çok büyük rahatsızlık oluşturdu. İstanbul’dan bunun için geldik ve tabelayı indirmek istiyorlar. Bizde diyoruz ki engellere rağmen 2 buçuk yıldır savaşıyoruz. Çok büyük paralar kaybettik. Yaklaşık 800 kişilik hazır personel 6 aydır maaş alıyor. Zor durumdayız ama biz yılmadık, bırakmadık demeye çalışırken şimdi tabelanın sökülmesi isteniyor. Bizde söktürmemek için buradayız” şeklinde konuştu.

12 bin kişi istihdam edeceklerini ve Avrupa’nın en büyük nitril eldiven fabrikasını kuracaklarını dile getiren Telli “Burada 6 bin kişi birinci mesai, 4 bin 500 kişi ikinci mesai ve yönetim kadrosu olmak üzere 12 bin kişi istihdam edilecek. Buraya 100 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Burada 7 parkur var 150 metre uzunluğunda, 16 metre yüksekliğinde. Burada önemli olan ne kadar istihdamdan ziyade bu ülkede bir savaş anında olmayan bir eldiven. Bize en çok ne gerekiyor. Evet füze gerekiyor, savunma sanayi gerekiyor. Ancak kendi sağlığımızı korumak için eldiven gerekiyor.  Nikil eldiven yok, üretimi yok. Türkiye’de olmayan bir şeyi Türkiye’de üretmek için çıktık. Bununla ilgili çok savaştık ve savaşmaya devam edeceğiz. Beni tanıyan sanayici dostlarım bilir ben bunun peşini bırakmam. Sabah telefon açtılar polisler tabelayı indiriyor diye geldik baktık öyle bir şey yok. Vali beye ulaştık ve bize inanılmaz yardımcı oldu. Ama bu işte bir tuhaflık var. İçeride bir sistem var ancak o sistemi çözemedim” ifadelerini kullandı.

Son olarak hafriyat dökümü nedeniyle davalık olduklarını da vurgulana iş insanı Tarhan Telli “Bize buraya hafriyat yap dediklerinde biz bunu firmaya verdik. OSB’nin bizi yönlendirdiği hafriyat firmasına verdik. Arkadaşlar hafriyatı başkasının tapulu arazisine döktükleri için o arazinin sahibi de bize dava açtı. Biz bunu kendileri ile paylaştığımızda sessiz kalındı” şeklinde konuştu.

Tabela krizi ise tabelada yazılan ‘Bütün engellere karşı Avrupa’nın en büyük nitril eldiven fabrikası burada kurulacak’ yazısındaki ‘Bütün engellere karşı’ yazısının kapatılmasıyla çözüldü. Ancak iş insanı Tarhan Telli’nin açıklamasında vurguladığı gibi sadece Avrupa ülkelerine karşı yazılan ‘Bütün engellemelere rağmen’ yazısının ise Düzce’de kimleri rahatsız ettiği merak konusu oldu.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir