Uzun Süreli Maruz Bırakma Terapisi Eğitimi Anlatıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ve Eğitim Fakültesi iş birliği ile düzenlediği ‘‘Uzun Süreli Maruz Bırakma Terapisi” konulu eğitim çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Arş. Gör. Muhammed Bahtiyar, Uzun Süreli Maruz Bırakma Terapisi’nin karşılığı olan Psikoterapi Müdahale Yöntemini, katılımcılara yaşamsal olarak kendi üzerlerinde deneyimlemeleri için egzersizler üzerinden anlattı.

Uzun Süreli Maruz Bırakma Terapisi’nin 50 veya 60 yıldır kullanılan bir terapi yöntemi olduğunu söyleyen Muhammed Bahtiyar, bu yöntemin daha çok davranışçı ve bilişsel yöntemlerinin birbiriyle entegreli olarak kullanıldığını ve psikoterapi dünyasında var olan bir terapi yöntemi olduğunu söyledi.

Uzun Süreli Maruz Bırakma Terapisi’nin uzun süreli kısmının daha çok travma çalışmalarında kullanıldığını, maruz bırakma kısmının ise; diğer tüm maruz bırakma terapilerini kapsayan bir çatısı olduğunu ifade eden Arş. Gör.  Bahtiyar, Maruz Bırakma Terapisi’nin anksiyeteyi tetikleyen, gerçekte tehlikeli olmamasına rağmen kaçınılan,  düşünceler, durumlar, aktiviteler ve insanlar ile yüzleşme yoluyla, aşırı ya da gerçek dışı olan anksiyeteyi azaltmada kullanılan bir strateji olduğunu ifade etti.

Kaçınmanın şimdiyi geçmişin tekrarına çevirdiğini söyleyen Bahtiyar,  kaçınmanın anksiyeteyi kısa sürede azaltma açısından etkili olmasına rağmen, anıyı duygusal olarak işleme ve bütünleştirmeyi engellediğini, ayrıca danışana travma sonucunda gelişen hatalı inançların yararlı olmadığını söyledi.

Maruz bırakma türlerinden ve tedavinin aşamalarında danışanla gerçekleştirilen oturumlar hakkında detaylı bilgiler aktaran Muhammed Bahtiyar, eğitim sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlayarak programa son verdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir