Halk arasında ağrılı yüz romatizması olarak bilinen ve yüz bölgesinde şiddetli ağrılarla kendisini gösteren bir sağlık sorunu olan trigeminal nevraljinin, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Kliniği bünyesindeki Ağrı Polikliniği’nde takip ve tedavisi yapılıyor.
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Burcu Polat, trigeminal nevraljinin yüz binde 4 ila 6 sıklığında görülen nadir bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Yüzde ani, şiddetli ve keskin ağrılarla kendini gösteren rahatsızlık hakkında bilgi veren Doç. Dr. Polat, “Genellikle hastaların sağ ya da sol yüz yarımında; kaş, göz çevresi, yanak, buruna ya da çeneye doğru 3 ayrı alanda elektrik çarpması, batma, şok, bıçak saplanması gibi kötü bir ağrı görülür. Bu ağrıya biz nevralji diyoruz. Bu ağrılar trigeminal sinir adı verilen bir yüz siniri boyunca yayılır. Dolayısıyla trigeminal nevraljiyi bir çeşit yüz romatizması gibi de ifade edebiliriz.” şeklinde konuştu.
Erken Tanı ile Daha Kaliteli Yaşam
Trigeminal nevraljide tedavi seçeneklerinin hastanın durumuna ve ağrının şiddetine bağlı olarak değiştiğini kaydeden Doç. Dr. Polat, tedavisinde ilaç ve cerrahi yöntemlerin uygulandığını belirtti. Trigeminal nevraljinin, kişinin yaşam kalitesini bozarak günlük rutin işlerini yapmaktan alıkoyan nöropatik bir hastalık olduğunu ifade eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, hastalığın tedavisinde erken tanının kişinin yaşam kalitesini arttırması açısından önemli olduğunu vurguladı.
“Türkiye’de Çalışma Yürüten Birkaç Merkezden Biriyiz”
Hastalığın tedavisinde ilk adımın ilaç ile tedavi olduğunu dile getiren Polat, Nöroloji Anabilim Dalı olarak trigeminal nevralji hastalığı üzerinde klinik çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Türkiye’de bu çalışmayı yürüten birkaç merkezden biri olduklarını dile getiren Doç. Dr. Burcu Polat, sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde Ağrı Polikliniğimiz var. Benim başında bulunduğum bir ekip ile özellikle bu yüz ağrıları ile ilgili klinik araştırmalar yürütmekteyiz. Bu hastalıkta daha etkili ilaçlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu tür uzun süredir dayanılmaz yüz ağrıları yaşayan hastalarımız var ise Nöroloji Sekreterliği’ne başvurarak Ağrı Polikliniğimize randevu alabilirler. Bu şekilde tanılarını netleştirip hastalarımızı yakından takip ederek tedavilerini yürütebiliriz.”