Sürdürülebilir Bir Yaşam İçin Yeraltı Sularına Dikkat Çekildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Dünya Su Günü nedeniyle düzenlediği “Dünya Su Günü, Yer Altı Suyunu Görünür Kılmak” başlıklı etkinlikte, hayatın devamı için yeraltı sularının ve kullanılabilir suyun önemine değinildi.

Çevrim içi olarak düzenlenen ve moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pınar Göç Rasgele’nin yaptığı etkinlikte; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Yeraltı Suyu Kalite Şube Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Özgür Çakmak “Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi ve Ülkemizde Yeraltı Suyu Yönetimi Konusunda Gerçekleştirilen Uygulamalar” başlıklı sunumunu yaparken, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü DSİ 55. Şube Müdürlüğü’nden Yüksek Mühendis Serkan Alataş ise “Düzce İli Taşkınları ve Çözüm Önerileri” konusu hakkında bilgi ve deneyimlerini anlattı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Pınar Göç Rasgele, düzenlenen “Dünya Su Günü Paneli” ile yeraltı sularına dikkat çekmek istediklerini belirterek, Birleşmiş Milletlerin de bu yılki temasının “Yeraltı Sularını Görünür Kılmak” olduğunu anımsattı. Panelde tatlı su kaynaklarının korunması için yapılan eylem planlarından da bahsedeceklerini söyleyen Doç. Dr. Pınar Göç Rasgele, panelin yararlı olması temennisi ile konuşmasını sonlandırdı.

Türkiye Yeraltı Su Barajı Eylem Planlarını Hayata Geçiriyor

Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra panelin protokol konuşmasını Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Hüseyin Dikmen ve Devlet Su İşleri 55. Şube Müdür Vekili İsmail Küçükdemirci yaptı.

Sürdürülebilir bir yaşam için tatlı suyun önemine değinen konuşmacılar, devletin gelecek için su kaynaklarını koruma çalışması olduğunu ve şuan 25 adet yeraltı su barajı oluşturulduğunu ifade etti. Yeraltı su barajı eylem planın önemine değinen konuşmacılar, 2030 yılına kadar yaklaşık 100 adet yeraltı su barajı oluşturulacağı bilgisini paylaştı.

“Amacımız Bilinçli Su kullanımını Artırmak”

Panelin önemi hakkında duygu ve düşüncelerini aktaran Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Dünya Su Günü’nü kutlamalarındaki amacının tatlı su kaynaklarına dikkat çekmek ve sürdürülebilir bir hayat biçin bilinçli kullanıma katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Panele katkısağlayan herkese teşekkür eden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, panelin faydalı olması temennisiyle konuşmasını sonlandırdı.

Tarım İlaçları Yeraltı Suyunu Etkiliyor

Gerçekleştirilen açılış ve protokol konuşmalarından sonra Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Yeraltı Suyu Kalite Şube Müdürü Çevre Yüksek Mühendisi Özgür Çakmak, yeraltı su kütlelerinin sürekli izlenmesi gerektiğine değinerek, tarımda kullanılan pestisitlerin de bu suları etkilediğini vurguladı. Yapılan araştırmalarda Sakarya ve yakın çevresinin yer altı su kütlesi bakımından zengin olduğunun altını çizen Özgür Çakmak; ancak temizlik açısından aynı ölçüde iyimser sonuçlar alınamadığını söyledi.

Panelin son sunumunu yapan Yüksek Mühendis Serkan Alataş, “Düzce İli Taşkınları ve Çözüm Önerileri” hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Düzce ilinde yaşanmış geçmiş taşkınlar incelendiğinde Ocak-Nisan aylarında taşkının yanı sıra kar erimelerine bağlı su baskınları görüldüğünü ifade eden Altaş, bu erimelere bağlı olarak da ev, iş yerleri ve tarım arazilerinin su baskınına maruz kaldığını dile getirdi. Ancak Temmuz-Ağustos aylarında yaşanan taşkınların ise yıkıcı etkileri olduğunun altını çizdi.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir