Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından Dijitalleşme ve Pandemi Sürecinde Sosyal Bilimler Panelleri kapsamında düzenlenen “Pandemi Sürecinde Özel Eğitim” başlıklı program online olarak gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Akbaş, toplumun önemli bir bölümünü ilgilendiren özel eğitimin bir ihtiyaç olduğunu belirterek katılımcılara teşekkür etti. Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feyzullah Şahin ise, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bir dizi panel çalışması başlattığını ifade ederek konuyla ilgili farkındalık oluşturmak istediklerini dillendirdi.
Programın ilk konuşmacısı Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Hakan Özak, uzaktan eğitimin tarihsel süreci, avantajları ve dezavantajlarından söz ederek sunumuna başladı. Salgın sürecinde özel gereksinimli çocukların daha fazla risk altında olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Hakan Özak, ailelerin bu süreçte doğrudan öğretici konumuna geçtiğine dikkat çekti. Özel eğitimde eğitmenlerin; model olma, rehberlik, yakınlık kontrolü, ödül ve pekiştirme süreçlerinde anahtar rol oynadığını belirten Özak, ailelere; öğretmenlerle açık iletişim, teknolojik araçları kullanma, evde nitelikli zaman geçirmek için rutinler oluşturma konularında önerilerde bulundu.
Programın bir diğer konuşmacısı Özel Eğitimciler Derneği Başkanı Sultan Taştan, derneğin faaliyetleriyle ilgili önemli bilgiler paylaştı. Özel eğitim öğretmenlerinde bulunması gereken özellikler hakkında katılımcıları bilgilendiren Sultan Taştan, salgın sürecini anne babayı panikletmeden yürütmek gerektiğini ifade ederek ailelerle iş birliği içerisinde olmanın önemini vurguladı.
Programın son konuşmacısı olan Dil ve Konuşma Bozuklukları Uzmanı Ümmü Kumru ise “Pandemide Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Ülkemizde Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi sayısının 2667 olduğunu dile getiren Ümmü Kumru, ortalama 380.000 öğrencinin bu merkezlerden hizmet aldığını sözlerine ekledi. Bu merkezlerde uygulanan programlar hakkında bilgi ve deneyimlerini aktaran davetli konuşmacı, salgın sürecinin olumlu ve olumsuz etkilerini anlatarak sözlerini sonlandırdı.