Otizm Spektrum Bozukluğunda Erken Tanı Önemli

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen “Otizm Farkındalık Haftası” etkinliği, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Psikoloji Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Belgin Üstün Güllü’nün moderatörlüğündeki programda, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi, Otizm Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Didem Behice Öztop, “Otizm Spektrum Bozukluğu-Tanı, Değerlendirme ve Tedavi” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi.

Doç. Dr. Didem Behice Öztop, otizm spektrum bozukluğunu; sosyal iletişim ve etkileşimi sınırlı, yineleyici ilgi, davranış, etkinlikler ve duygusal alanda farklı hassasiyetleri kapsayan, iki temel işlevsel alanda çekirdek belirtiler ile karakterize, erken gelişim döneminde yaklaşık her 50 çocuktan birinde görülen nöro gelişimsel bir bozukluk olarak tanımladı.

Geçmişten günümüze otizmin geçirdiği evrelerden söz eden Doç. Dr. Öztop, çok farklı klinik özelliklerle karşılaştıklarını, bu bozukluğun aileler üzerinde duygusal bir yükü olduğunu ve aileleri olumsuz etkilediğini dile getirdi. Otizm spektrum bozukluğunun tek başına değil, genellikle psikiyatrik ve nörolojik etkilerle birlikte görüldüğünü ifade eden Öztop, erken psikososyal müdahalelerin sonuç verdiğini belirterek erken tanı koymanın önemine vurgu yaptı.

Otizm spektrum bozukluğunun; göz temasından kaçınma veya sürdürmeme, isme yanıt vermeme, mutlu, üzgün, kızgın, şaşırma gibi yüz ifadeleri göstermeme, basit etkileşimli oyunları oynayamama, çok az hareket kullanma veya hiç hareket etmeme gibi çeşitli özellikler gösterdiğini söyleyen davetli konuşmacı,  0-1 yaş, 3-5 yaş, okul çağı çocukları gibi farklı dönem çocuklar üzerindeki özellikleri, nedenleri, tanı, değerlendirme ve tedavi yöntemleri hakkında da önemli bilgiler paylaştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir