Meyve Sularında Etiket Okumanın Önemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Akçakoca Meslek Yüksekokulu’nun düzenlediği “Meyve Suyu Üretimi” başlıklı konferansta; sıkça kullanılan meyve suyunun üretim aşamaları ve etiket okumanın önemi anlatıldı.

Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Akçakoca Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Murat Tekbaş’ın yaptığı programda; Dimes Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kalite Güvence Mühendisi Duygu Çabuk, bilgi ve deneyimlerini anlattı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Akçakoca Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hüsrev Çelik, pazar gününü Düzce Üniversitesi öğrencilerine ayırdığı için Kalite Güvence Mühendisi Duygu Çabuk ve Dimes Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. yetkililerine teşekkür etti. Dimes gibi güçlü bir firmanın öğrencilerle buluşmasının önemine değinen Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hüsrev Çelik, programda emeği geçenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmasından sonra Dimes Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kalite Güvence Mühendisi Duygu Çabuk, DİREN Holding A.Ş.nin Kurucusu Mustafa Vasfi Diren’in “Bugün derslere son verdik. Hayırlısıyla şu imtihanları da atlatırsak, memleketimize hayırlı bir eleman olarak hayata atılmış olacağız…”  sözüyle başladığı konuşmasında, holdingin kurulumundan, büyümesine kadar geçen değişim ve gelişim aşamalarından kısaca bahsetti.

Gerçek Meyve Suyu Etiketinden Belli Olur

Meyve suyunu, “Sağlıklı, olgun, taze ve temiz meyvelerden mekanik yolla elde edilen, elde edilen meyvelerin; renk, tat ve koku gibi tipik özelliklerini gösteren, fermente olmamış; ancak fermente olabilen ve fiziksel yolla dayanıklı duruma getirilen içecektir.” şeklinde tanımlayan Duygu Çabuk, her meyve suyunun aynı olmadığını vurguladı. Halk arasında meyve suyu ve benzeri içeceklerin tümü “meyve suyu” olarak adlandırıldığını söyleyen Çabuk; ancak söz konusu içeceklerin meyve oranına göre farklı kategorilere ayrıldığının altını çizdi.

Meyve suyu (sıkma meyve suyu %100 meyve suyu), meyve nektarı, meyveli içecek ve meyve aromalı içecek olarak çeşitlere ayrıldığının önemle vurgulayan Kalite Güvence Mühendisi Duygu Çabuk, “Bu karışıklığı bertaraf etmek ve tüketiciyi en doğru şekilde bilgilendirmek amacıyla meyve suyu üreticileri etiketlerinde ‘meyve suyu’ yerine ‘%100 meyve suyu’ yazmayı tercih etmişlerdir.” diyerek, tüketicilerin bu etiketlere dikkat ederek tercihlerini yapmalarını istedi.

İçecekler  Meyve Oranlarına Göre Kategorize Ediliyor

Meyve suyu kategorilerinden de bahseden Çabuk, Sıkma Meyve Suyu ve %100 Meyve Suyunda meyve oranın %100, Nektar içeceklerinde; meyvenin çeşidine göre meyve oranın%25-%99, Meyveli İçeceklerde meyve oranının en az %10 olurken, Meyve Aromalı İçeceklerde ise meyve oranının %9 olarak kategorize edildiğini söyledi. Tüketicilerin etiket okumasını iyi yapması gerektiğini vurgulayan Duygu Çabuk, marketlerden alış veriş yaparken ucuz diye gördükleri ürünlerin gerçekte meyve suyu olmadığını bilmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Meyvelerin toplama aşamasından, fabrikadaki üretim ve ambalajlamadan, tüketiciye ulaşımına kadar gerçekleştirilen işlemlerden de bahseden ve görüntüler paylaşan Dimes Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. Kalite Güvence Mühendisi Duygu Çabuk; üretilen ürünlerin, sadece firma içerisindeki laboratuvarlarda analizlerinin yapılmadığını, kalite güvencesi gereği,  dışardaki bağımsız laboratuvarlarda da analiz yapılarak tüketime sunulduğunu vurguladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir