“Kentsel Dönüşümün Sorunları ve Finansmanı” Çalıştayında Önemli Konular Ele Alındı
Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin düzenlediği “Kentsel Dönüşümün Sorunları ve Finansmanı” başlıklı konferansta, bir birinden değerli konuklarıyla kentsel dönüşüm ele aldı.
Etkinliğin ilk açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, kentsel dönüşümün önemine değinerek, Türkiye’de bilimin eliyle düzenlenen ilk kentsel dönüşüm çalıştayının sonuçlarını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı’na da sunulacağını söyleyerek, etkinliğin ülkemizin gelişmesine katkı sağlamasını temenni eti. Kentsel dönüşümün sadece doğal afetler sonrası düşünülmemesini vurgulayan Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, şehrin ihtiyacına ve doğasına göre yenilemelerin akıllıca yapılması gerektiğinin altını çizdi. Çalıştayın şehrimiz ve ülkemiz için faydalı sonuçlar getireceğine inandığını söyleyen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, etkinlikte emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Kentsel Dönüşüm Denince Herkesin Aklına Fiziksel Dönüşüm Geliyor. Ancak…
Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’ın konuşmasından sonra etkinlik ile ilgili duygu ve düşüncelerini anlatan Düzce Belediyesi Başkan Yardımcısı Serkan Yılmaz, Düzce’nin deprem sonrasında %80-90 dönüşmüş olmasına rağmen, halen daha yapılması gerekenler olduğunu söyledi. Kentsel dönüşüm denince herkesin aklına fiziksel dönüşüm geldiğini ifade eden Serkan Yılmaz, ekonomik ve sosyal dönüşüme dikkat çekti. Ekonomik ve sosyal dönüşümün gerçekleştirilmesiyle birlikte fiziksel dönüşümün de büyük bir çoğunluğunun kendiliğinden oluşacağının altını çizdi.
Ülkemizin Medeniyet ve Kültür Kodları Korunması Gerekiyor
Programın üçüncü açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, Türkiye’nin en büyük yaralarından bir tanesinin yapı stokunun çürük olduğuna vurgu yaptı. Kentsel dönüşümün Türkiye’nin her yerinde uygulanması gerektiğini söyleyen Cemil Yaman, kentsel dönüşüm sürecinde belediyelere çok iş düştüğünün altını çizdi. Kentsel dönüşümün her aşamasından milletin haberi olması gerektiğini vurgulayan Yaman, belediyelerin vatandaşla birlikte bu süreci sağlıklı bir şekilde yürütmesi gerektiğini söyledi. Avrupa’daki kentsel dönüşüm projelerini incelediklerini söyleyen Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, orada yapılan projelerin insanları gelir düzeyine göre ayırdığını, sitelerin ekonomik yapıya göre oluşturulduğu bilgisini paylaştı.
Ülkemizde yapılacak kentsel dönüşüm projelerinin “Komşusu açken, kendisi tok yatan bizden değildir.” sözüne uygun olarak yapılması gerektiğini düşündüğünü ifade eden Cemil Yaman, gelir düzeyine göre insanları ayırmanın kültürümüze uymadığının altını çizdi. Ülkemizin medeniyet ve kültür kodlarının korunarak kentsel dönüşümün yerine getirilmesi gerektiğinin üzerinde duran Yaman, oluşturulan projelerde komşuların birbirinden ayrılmaması gerektiğini ve mahalle bakkalların ve büyük camiler yerine temizliği ve kullanışı daha kolay mescidlerin yapılmasının uygun olacağını ifade etti.
Konu Başlıkları Çalıştayın Önemini Ortaya Koyuyor
Çalıştayın son açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Valisi Cevdet Atay, kentsel dönüşümün her yönüyle düşünülerek gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Düzce depreminin üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen acıların hale taze olduğunu söyleyen Vali Cevdet Atay, bu acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu. Kentsel dönüşümde sosyal ve kültürel olguların da ele alınmasının çalıştayın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyleyen Vali Cevdet Atay, çalışmalarından dolayı Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a, çalıştayda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.
Çalıştay Düzenlenen Panellerle Devam Etti
Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra etkinlik, panel oturumlarıyla devam etti. Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü’nün yaptığı panel “Kentsel Dönüşümün Yöntemi” başlığı altında başladı. Kentsel dönüşümün çok boyutlu olarak düşünülmesi gerektiğinin vurgulandığı panelin 1. panelde; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Ateş, Gaziantep Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yakup Bulut ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm genel Müdürü Vedat Gürgen yaptıkları çalışmaları ve deneyimlerini paylaştı.
“Kent Estetiği ve Kent Kimliği”
“Kent Estetiği ve Kent Kimliği” başlığıyla açılan 2. panelde kent kültürünün önemine vurgu yapıldı. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rıfat Akbıyıklı’nın oturum başkanlığı yaptığı panelde; Marmara Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Aynur Atmaca Can, “Dönüşümün Öznesi olarak Kent ve Estetiği”, Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdullah Taşkesen “Kentsel Dönüşümde İnsan Faktörü”, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Uzun “Kentsel Dönüşüm Ekolojik Dönüşüm Olur mu?” başlıklarında bilgi ve deneyimlerini aktarırken, Genar Araştırma Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Aktaş ise kent estetiği ve kent kimliği hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
“Kentsel Dönüşümün Finansmanı”
Üniversitemiz Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin moderatörlüğünü yaptığı 3. Panelde; Prof. Dr. Obiyathulla Ismath Bacha “How toFinance Urban Transformation by Islamic Financial Instruments” konu başlığında sunum yaparken, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan “Kentsel Dönüşümün Fonlanmasında İslami Fonlar ve Alternatif Modeller” hakkında bilgi ve deneyimlerini anlattı.
“Kentsel Dönüşüm Sürecinde Enerji verimliliği ve Atık Yönetimi”
Gün boyu süren çalıştayın 4. ve son oturumu “Kentsel Dönüşüm Sürecinde Enerji verimliliği ve Atık Yönetimi” başlığıyla açıldı. Oturum başkanlığını Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. İlhan Eroğlu’nun yaptığı panelde; Mersin Çağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Öztürk “Kentlerde Enerji Verimliliği”, İTÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. İbrahim Demir “Kentlerin Atık Yönetimi” konu başlıklarında sunum yaparken, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl “Enerji Verimliliğinin Kent Ekonomisinde Yeri” konusunda bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.
“Düzce’nin Kentsel Dönüşümüne Katkı Sunmak İçin Çalıştay Serilerini Sürdüreceğiz”
Çalıştayın kapanış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli, bilim insanları ve bürokratlarla birlikte önemli bilgilerin paylaşıldığını söyledi. Deprem gibi büyük acılar yaşamış Düzce’nin kentsel dönüşümüne katkı sağlamak istediklerini dile getiren Prof. Dr. Ayfer Gedikli, Fakülte olarak başlattıkları kentsel dönüşüm Çalıştayı’nın, seriler halinde devam edeceğini bildirdi. Çalıştayda sunulan bilgilerin derlenerek, kitap halinde Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmaları yürüten kamu kurumlarına sunulacağını ifade eden Prof. Dr. Gedikli, katkılarından dolayı Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a ve tüm katılımcılara teşekkür etti.