Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi tarafından düzenlenen “Deprem Yönetimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programa; Düzce Valisi Cevdet Atay, 65. Dönem T.C. Bilim, Sanayi Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, protokol üyeleri, davetli konuşmacılar, öğretim üyeleri ve basın mensupları katıldı.
Program, “Bürokratlar ve Siyasilerin Değerlendirmeleriyle Deprem Yönetimi” başlıklı birinci oturumla başladı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli, ülkemizde yaşanan depremler nedeniyle çalıştaya hüzünlü bir şekilde başladıklarını ifade etti. Düzce’nin de 1999 yılında iki büyük deprem yaşadığını belirten Prof. Dr. Ayfer Gedikli, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerde bilim insanları olarak neler yapılacağına dair çalışmalar içerisinde olduklarını söyleyerek, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi olarak Mühendislik Fakültesi iş birliğiyle bu çalıştayı düzenlediklerini dile getirdi. Akademisyenler, siyasetçiler ve bürokratların her fikrinin, çalıştay raporuna önemli bilgi kaynağı olacağına işaret eden Prof. Dr. Gedikli, raporu karar mekanizmalarına sunacakları değerlendirmesinde bulundu.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve Kahramanmaraş’la birlikte birçok ilimizi etkileyen deprem felaketinin kendilerini derinden üzdüğünü belirterek sözlerine başladı. Deprem yönetiminin; bürokratik, teknik, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla değerlendirileceği çalıştayın, faydalı sonuçlar getirmesini temenni eden Rektör Sözbir, depremlerde vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.
Çalıştaya çevrim içi olarak katılan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Veysel Eren, depremin ülkemizin en önemli gerçeği olduğunu ifade ederek yaşadıklarını ve gözlemlerini katılımcılarla paylaştı. Depremde cep telefonlarının çalışmadığını ve iletişim kuramamanın en önemli sorun olduğunu dillendiren Prof. Dr. Veysel Eren; güvenlik, ulaşım, tahliye, deprem eğitimi, afet yönetimi, koordinasyon, yerleşim yeri ve zemin etüdü gibi konulardaki tedbirlerle depremin etkilerinin en aza indirilebileceğini vurguladı.
- Dönem T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü konuşmasında, deprem sonrası tedbirlerin öneminin altını çizdi. Arama-kurtarma ve barınma gibi konularla birlikte, asıl önemli olanı, depremlerde hiçbir yıkımın yaşanmaması şeklinde açıklayan Dr. Faruk Özlü, bunun birinci yolunun da sağlam konut stokundan geçtiğini söyleyerek, ülkemiz için şu an en önemli konunun kentsel dönüşüm olduğuna dikkat çekti. Düzce’de öncelikli kentsel dönüşüm alanlarını belirlediklerini dile getiren Özlü, bu konuda her kesimden destek beklediklerini ifade ederek çalıştayın düzenlemesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
Çevirim içi olarak programa bağlanan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı konuşmasında, Kahramanmaraş afet bölgesinde yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgiler paylaştı. Depremin 37. gününde, 12 binin üzerinde artçı yaşandığını, 12 il ve 62 ilçenin etkilendiğini söyleyen Doç. Dr. Zülkif Dağlı, her türlü donanıma sahip koordinasyon tırlarının her kurumda bulunmasının önemine değindi. Deprem bölgesinde çalışanların lojistiğinin de dikkate alınması gerektiği uyarısında bulunan Vali Dağlı, mülki idare amirlerinin kendi il ve ilçelerinin imkanlarını deprem bölgesine entegre etmesinin önemli faydalar sağlayacağı vurgusunda bulundu. AFAD gönüllülüğünün sayısının çoğaltılması, belediyelerin arama-kurtarma ekiplerini artırması, emniyet ve silahlı kuvvetlerin arama kurtarma faaliyetlerindeki imkan ve kabiliyetlerinin kullanılmasının da yarar getireceği değerlendirmesinde bulanan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, bir daha böyle büyük afetler yaşanmaması temennisiyle sözlerini sonlandırdı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye davete dilen Düzce Valisi Cevdet Atay, Düzce Üniversitesi’nin bu çalıştayı düzenlemesini ve ev sahipliği yapmasını çok anlamlı bulduğunu ifade etti. Düzce’den deprem bölgesine yapılacaklarla ilgili mülki idare amirleriyle sürekli iletişim halinde olduklarını belirten Cevdet Atay, daha insani, içerisinde banyosu, tuvaleti, mutfağı bulunan konteyner üretimine geçtiklerini ve şu ana kadar 490 adet gönderdiklerini sözlerine ekledi. İlerleyen günlerde üretimin 10.000’leri bulacağına ve Düzce’nin gurur duyulası bir işi başardığına işaret eden Düzce Valisi Cevdet Atay, çalıştayın fayda getirmesini temenni ederek konuşmasına son verdi.
Program, “Teknik Boyutlarıyla Deprem Yönetimi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı ikinci oturumla devam etti. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Oktay’ın moderatörlüğündeki oturumda; Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Afet Yönetim Uygulama Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Murat Utkucu, Düzce Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Arslan, AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar (çevrim içi) ve AFAD Afet Yönetim Merkez Müdürü Prof. Dr. Kürşat Esat Alyamaç bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Program, Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin moderatörlüğündeki “Ekonomik, Sosyal ve Çevresel Boyutlarıyla Deprem Yönetimi: Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı üçüncü oturumla sona erdi. Oturumda; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Ateş, Gaziantep Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yakup Bulut (çevrim içi), Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Oktay, Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Koç ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan konuşmacı olarak yer aldı.
Oturumlarda; deprem tehlikesiyle ilgili farkındalık oluşturulması, krizin felakete evrilmeden önlenmesi, halkın afetler konusunda eğitilmesi, bilinçlendirilmesi ve kültüre dönüştürülmesi konularında önemli değerlendirmelerde bulunuldu.
Deprem Yönetimi Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı’nda, deprem yönetimi; bürokratik, teknik, ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarıyla derinlemesine değerlendirilerek sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Konunun uzmanları tarafından yapılan sunum ve analizlerle yeni bakış açıları geliştirildi, geleceğe yönelik faydalı ve ufuk açıcı tespitler paylaşıldı.
Program kapsamında Sakarya Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Afet Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde yapısal eleman hasarlarının yer aldığı fotoğraf sergisi de ziyaretçilerle paylaşıldı.