“Dijitalleşen Dünyada Liderlik ve Kadın” Etkinliği Gerçekleştirildi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Türkiye Liderlik İyileştirme Programı (TULIP) iş birliğiyle düzenlenen “Dijitalleşen Dünyada Liderlik ve Kadın” başlıklı panel, Cumhuriyet Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Panele; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Burak Coşkun, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü ve Türkiye Liderlik İyileştirme Programı (TULİP) Başkanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, protokol üyeleri, öğretim üyeleri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜKAM)’ın kuruluş süreci, amacı, faaliyetleri, projeleri, farklı dernek ve kuruluşlarla iş birliklerini anlattı. DÜKAM’ın temel misyonunu; kadın, yaşamı ve geleceği ve sorunlarına bölgesel ve evrensel çözümler getirmek olarak tanımlayan Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, “Yükseköğretimde kadın yönetici oranlarının artmasına destek olmak ve kadınlara ilham vermek için onların başarılı hikayelerine yer verdik.” dedi.

Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü ve TULİP Başkanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Yükseköğretim kurumlarında kadın yönetici sayısının azlığının, bir sorun olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Dünya daha iyi bir yer olacaksa bu kadınların talepleri ve çabasıyla olacaktır.” ifadesinde bulundu. TULİP programının ayrıntılarından bahseden Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir’e, etkinliğe desteklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

Gazze’ de hayatını kaybeden çocuklar ve kadınlar için üzüntüsünü dile getirerek konuşmasına başlayan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, “Kadınların yöneticilik rollerine hazırlanması ve bu rollerde başarılı olmaları, geleceğimizin daha parlak olmasını sağlayacaktır.” açıklamasında bulundu. Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, “Dijitalleşen dünyada çok hızlı bir değişim var. Bu değişimin en önemli noktası kadınlarımızdır. Bu etkinlikte, kadınlarımızın yönetimde daha etkin yer almasını temenni ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, “Kadınların liderlik ve karar alma mekanizmalarına katılımının, demokrasinin en önemli unsurlarından birisi olduğu hepimizin malumudur. Kadınların karar alma mekanizmalarında yer alması açısından ulusal siyasette kadın temsilinin yüksek olması önemli bir gerekliliktir.” ifadesinde bulundu. Kadınlarımızın çalışma hayatında daha çok yer alabilmesinin dijitalleşmeyle birlikte daha çok mümkün olduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, “Bu perspektifte, kadınların dijital dönüşüme katılımını ve güçlenmesini sağlama yönünde çalışmaları hızlandırmak elzemdir. Bu dönemde yeni iş alanları oluşmakta, fiziki sınırlar kalkmakta, yeni model girişimcilik ağları hem ulusal hem de uluslararası olarak farklı fırsatlar ve riskler önümüze getirmektedir. Dijitalleşmenin sağlanmasında veri bilimcilerin, siber güvenlik uzmanlarının ve dijital dönüşüm yöneticiliğinin öne çıkacağı ve yapay zekanın birçok iş alanında olacağı, artık bir gerçek olarak önümüzdedir.” açıklamasında bulundu.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu tarafından, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bakan Danışmanı Doç. Dr. Esma Atasoy’a hediye ve çiçek takdiminde bulundu.

Panel, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nde görev alan Dr. Merve Ayyüce Kızrak’ın, “Fırsatları ve Riskleriyle Yapay Zeka” başlıklı sunumuyla devam etti. Sunumunda; yapay zeka sistemi yaşam döngüsünden bahseden Dr. Merve Ayyüce Kızrak, eğitimde yapay zekanın, kişiselleştirilmiş öğrenme, idari görevlerde verimlilik ve kapsayıcı eğitim teknolojileri gibi fırsatları ve yapay zeka algoritmalarında önyargı, mahremiyet endişeleri, uygulama maliyeti, katastrofik riskler ve çözüm önerilerine değindi.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ve TULİP Başkanı Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu tarafından Dr. Merve Ayyüce Kızrak’a teşekkür belgesi takdim edilmesinin ardından program, Düzce Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen Kadın Rektörler Paneliyle devam etti.

Panelin ilk konuşmacısı Eskişehir Teknik Üniversitesi 2018-2022 Dönemi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, “Dijital dünyayı anlama ve tanıma, dijital çağın nasıl yönetilmesi gerektiği, dijital çağda kadın liderliği ve getirdiği fırsatlar ve tehditler” konularına değinerek, “İçinde bulunduğumuz çağı anlamak ve iyi okumak gerekiyor. Bugün pek çok küresel sorunla karşı karşıyayız. Bu durumda değişim ve dönüşüm kuşkusuz kaçınılmazdır.” sözleriyle konuşmasını sundu.

Panelin ikinci konuşmacısı, Galata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şeyma Aydınoğlu, dijitalleşmenin yükseköğretim kurumlarına getirdiği kolaylıklar hakkında fikirlerini sunduğu konuşmasında, “Kısıtlı kaynaklarımızı optimum bir şekilde kullanabilmemiz ancak dijitalleşmeyle mümkündür.” ifadesinde bulundu.

Panelin diğer konuşmacısı, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Elif Öğüt, dijital çağda iş hayatındaki dönüşümlere vurgu yaparak dijitalleşmeyle birlikte eğitim dünyasında gereken dönüşümlerden bahsetti. “Kadınların empati gücü ve güçlü iletişim becerilerine sahip olmasıyla dijitalleşen dünyada kadın liderlerin sayısı artacaktır.” şeklinde sözlerini bitirdi.

Panelin bir diğer konuşmacısı, Manibux Kurucusu ve Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Yönetim Kurulu Başkanı Canan Akmanoğlu Bayrak, dijitalleşme ve girişimcilik konusunu ele aldı. Çocuklara yönelik geliştirdikleri dijital harçlık uygulamasından bahseden Canan Akmanoğlu Bayrak, finansal okuryazarlığın dijitalleşen dünyada önemine değindi.

Kendi eğitim ve kariyer hayatında yaşadığı tecrübelerden bahseden panelin son konuşmacısı Dr. Merve Ayyüce Kızrak kadınların iş hayatında karşılaştığı sorunlar hakkında paylaşımda bulundu.

Panel, soru-cevap bölümünün ardından Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir tarafından panelistlere hediye takdim edilmesiyle son buldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir