Dijital Uçurumlara Karşı Yetkinlik Kazanmalıyız

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün başlatmış olduğu “Dijitalleşme ve Pandemi Sürecinde Sosyal Bilimler Panelleri” başlıklı etkinliklerin bu sayısında “Dijitalleşme ve Dil” ele alındı.

Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Karademir’in yaptığı panelde; Düzce Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Elif Emine Balta ve Dr. Öğr. Üyesi Hakan Sarıtekin, Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Benzer ve İbn. Haldun Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ahmet Abdullah Saçmalı bilgi ve deneyimlerini paylaştı.   

Geleneksel okuryazarlığından dijitalleşmeyle birlikte medya okuryazarlığına geçildiğini vurgulayan panelistler, dijitalleşmenin hayatımıza girmeye başladığı zamanlarda korumacı bir yaklaşım olurken, günümüzde yönetici pozisyonuna geçilmeye başlandığını dile getirdi. Yeterli bilgiye sahip olmayanlar için felaketle sonuçlanabilecek dijital uçurumlara karşı bireyler medya okuryazarlığı dersi ile eğitilerek bireysel yetkinliklerin artırılması gerektiğinin altını çizildi.

Pandemi sürecinin dijitalleşmenin lüks değil, ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyleyen panelistler, yine bu süreçte ekonomik gelirine ve yaşına bakılmaksızın herkesin dijitalleşmeye karşı dijital bilgi oluştuğunu vurguladı.

Hayatımızın her alanına giren dijitalleşmenin teknoloji bağımlılığını getirmemesi gerektiğini ifade eden panelistler, dijitalleşme ile doğal yaşamın dengesinin sağlıklı olarak ayarlanmasını istediler. Dijital olarak üretilen eğitim materyallerin; hızlı güncellenmesi, ücretsiz olması ve mesafesiz paylaşım ağı sunmasının oldukça yararlı olduğunu katılımcılarla paylaşan panelistler, bazı dijital derslerinde pedagojik olarak yarar sağlamadığını kaydetti.

Dijital materyallerde geliştirilen programlarla pratik çözümler üretildiğini, hamallık olarak nitelendirilebilecek çalışmaları, eylemleri oluşturulan programlarla sonuçlandırılabileceğini söyleyen konuşmacılar, bugün herkesin kullandığı ve bildiği onlarca uygulama olduğunu ifade etti.

Dijital oyunlar hakkında da bilgi ve deneyimlerini paylaşan katılımcılar, kurgulanan dijital oyunların küresel piyasalarda, ciddi pazar ortamı oluşturduğunu ve bu oyunların da dünya genelinde ortak bir dil algısıyla sunulduğunu dile getirdi.

Panelin sonunda kısa bir konuşma gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Akbaş, panelin oldukça yararlı geçtiğini belirterek, panele katkı sağlayanlara ve katılımcılara teşekkür etti.

işletim sistemi lisansı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir