Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün Düzce’nin tarihine uygun şekilde yeniden inşa edilmesine öncülük ettiği Cedidiye Kent Meydanı Projesi’nde önemli bir etabı oluşturan Cedidiye Camii restorasyon çalışmaları başladı. Akçakocalı İş İnsanı Burhan Özdemir ile imzalanan protokol kapsamında ilk olarak camii kumlama yöntemi ile temizlenecek daha sonra minareler yeniden inşa edilecek.
Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün vizyon projelerinden biri olan Cedidiye Kent Meydanı Projesi bir yandan sona yaklaşırken aynı noktada bölgenin tarihi hafızası olan Cedidiye Camii’nin de restore edilmesi için çalışmalar başladı. Daha önce Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak projenin yaşanan depremler nedeniyle ertelenmesi dolayısıyla Başkan Özlü, inisiyatif kullanarak Akçakocalı İş İnsanı Burhan Özdemir ile protokol imzalamış, cami ve minarelerinin yenilenmesi için önemli bir adım atmıştı.
Camii dış cephesinin doğal ve değerli taşlardan oluşması dolayısıyla tarihi yapıların yenilenmesinde yaygın yöntem olarak kullanılan ‘kumlama tekniği’ ile temizlik yapılması için Camii çevresine iskeleler kuruldu. Hassas şekilde yürütülecek temizlik işleminin ardından sac malzemeden inşa edilen minarelerin yıkılarak cami yapı malzemesine uygun şekilde yeniden inşa edilmesi için çalışmalar en kısa süre içinde başlatılacak.
ÇALIŞMALAR 17 AĞUSTOS’UN YIL DÖNÜMÜNDE BAŞLADI
17 Ağustos 1999 depreminde ağır hasar alan cami ile sacdan inşa edilen minarelerin aynı şekilde günümüze kadar gelmesi, bu sebeple bir an önce yenilenmesi beklenen camiinin karakterine yakışır minareler ve cami kumlama çalışmaları manidar bir tarihte; 17 Ağustos depreminin 24. yılında başladı. Vatandaşların memnuniyetle karşıladığı çalışmaların mümkün olan en kısa sürede bitirilmesi planlanıyor.
KUMLAMA TEKNİĞİ NEDİR?
Kumlama inşaat mühendisliği ve mimarlık alanında yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu teknik sayesinde özellikle tarihi eserlerde yapının sahip olduğu taş yüzeylerine zarar vermeden yüzey temizliği yapılmakta, restorasyon uygulamalarında yaygın olarak kullanılan sistem sayesinde yapının tarihi dokusunu bozmadan onarım yapmak mümkün olabilmektedir. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı döneminde kalma cami, külliye, medrese vb. yapıların restorasyon çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır. Taş yüzeylerin zaman içinde nem ve suyla kazandığı tuzlanma ve kararma gibi taşın özelliğini kaybetmesine neden olan katmanlar kumlama tekniği ile temizlenebilmektedir. Bu teknik oldukça basit tasarlanmış bir makine yardımıyla uygulanmaktadır. Makine motorla çalışır, basit bir püskürtme yöntemi kullanılır. Makinenin malzeme haznesine kumlama tekniği için öngörülen kum malzemesi eklenir ve malzemenin temizlenecek yüzeye belli bir uzaklıktan püskürtülmesi sağlanır.