Tarım Hep Var Olacak!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ile Ziraat Fakültesi iş birliği ile düzenlenen “Kariyer Girişimindeki Şansım: Tarım Hep Var Olacak!” başlıklı etkinlik, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bitki Koruma Bölümü, Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Yazlık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda; Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı, Yabancı Ot Araştırmaları Çalışma Grubu Sorumlusu Dr. Nilgün Arıkan, Türkiye’deki Tarımsal Ar-Ge İnovasyonu, TAGEM’in tarihçesi ve Organizasyonu ile Bitki Sağlığı Araştırmaları konularında detaylı bilgiler aktardı.

Dr. Nilgün Arıkan yaptığı konuşmasında; dünya nüfusunun artmasına bağlı olarak, gıda talebinin artığını, iklim değişiklinin hissedildiğini ve doğal kaynakların tüketildiğini ifade ederek, günümüz dünyasında söz sahibi olmanın en önemli yolunun Ar-Ge ve İnovasyondan geçtiğini vurguladı. TAGEM’in, ülkemizin en büyük Ar-Ge kurumu olduğunu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK, üniversiteler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları (STK) ile birlikte çalıştığını belirtti.

Dr. Nilgün Arıkan, TAGEM’in toplam personel sayısı, organizasyon şeması, misyon ve vizyonu, amaç ve hedefleri, yürüttüğü projeleri ve toplam 35 ilde bulunan araştırma enstitüleri hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler aktardı.

TAGEM, nitelikli araştırma sayısını artırmak amacıyla, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan kontenjan aldığını ifade eden Dr. Nilgün Arıkan, 1416 sayılı kanun gereğince verilen burs ile (YLSY Programı) yüksek lisans ve doktora için yurtdışına gönderilen öğrencilerin hangi şartları sağlaması gerektiği konusu hakkında detaylı bilgiler aktardı. Ayrıca; Dr. Nilgün Arıkan, Ar-Ge personelinin bilgi ve becerisini geliştirici faaliyetler kapsamında, yabancı dil bilen Ar-Ge personelinin artırılması ve lisan seviyelerinin geliştirilerek, kendi konuları ile ilgili dünyada yapılan araştırma faaliyetleri ve literatürleri daha kolay takip edebilmelerini sağlamak amacıyla TAGEM kapsamında temel İngilizce, YDS grubu ve konuşma grubu olarak İngilizce kursları düzenlediklerini ifade etti.

Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı kapsamında yer alan çalışma konuları ve bölümleri hakkında detaylı bilgiler aktaran Dr. Nilgün Arıkan,  son olarak; 25 hakemli dergi ile ülkemizin en büyük bilimsel dergi plaformuna sahip olduklarını belirterek, öğrencilerden gelen soruları yanıtladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir