Düzce Üniversitesi ile İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin proje ortakları arasında yer aldığı, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) Marmara Bölge Müdürlüğü’nün iştirakçi olarak katılım sağladığı, Avrupa Birliği destekli “Drilling HSO İmprovement Project DIMP” (Sondaj Alanında İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi) başlıklı projenin açılış toplantısı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Programın açılışında konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Cafer Uzunkaya; içerisinde Düzce Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve MTA’nın yer aldığı projenin, 500 proje arasında desteklenme başarısı gösterdiğini ifade ederek tüm emeği geçenlere teşekkür etti. MTA’nın da projede yer almasının, sonuçların etkili olması açısından önemli olduğunu belirten Cafer Uzunkaya, proje ile iş sağlığı ve güvenliği alanında farkındalık oluşturulacağını sözlerine ekledi.
Programda konuşan Maden Etüt ve Arama Daire Başkanı Haşim Ağrılı, projenin olumlu sonuçlar getirmesini temenni ederek sözlerine başladı. MTA’nın yer bilimleri alanında araştırma yapan ve günümüz teknolojilerini kullanarak arama ve araştırma faaliyetlerinde bulunan bir kurum olduğunu söyleyen Haşim Ağrılı, sondaj çalışmalarının yüksek risk barındırdığına dikkat çekerek, projenin sondaj çalışanlarında ve ailelerinde farkındalık oluşturması ve sektöre yeni ufuk açısı kazandırmasının önemi üzerinde durdu.
Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Resul Kara yaptığı konuşmada, 2006 yılında kurulan Düzce Üniversitesi’nin genç bir yükseköğretim kurumu olmasına rağmen oldukça başarılı bir geçmişe sahip olduğuna işaret etti. Düzce Üniversitesi’nin, sanayi-üniversite iş birliğine ve projelere verdiği desteklerden söz eden Prof. Dr. Resul Kara, bu projeyi de çok önemsediklerini dile getirerek her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Eski Dekanı Prof. Dr. İsmail Ekmekçi ise; sondaj işlemlerinin risk oranı yüksek çalışmalar olduğunu belirterek, proje ile yeni risk analizi yaklaşımları oluşturmayı, çalışan ve ailelerine daha iyi eğitimler vermeyi amaçladıklarını dillendirerek Düzce Üniversitesi’yle iş birliği içerisinde bulunmaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından proje sunumlarına geçildi. Düzce Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Şen, proje sahibinin İstanbul Ticaret Üniversitesi ile birlikte direkt Düzce Üniversitesi’nin olmasının bir ilk olduğuna vurgu yaptı. 500 proje arasından 34 proje arasına seçildiklerinin altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Şen, sondaj çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği alanında 15 ay sürecek projede; tüm çalışanlara ve ailelerine iş güvenliği eğitimi verileceğini, eğitim videoları sunulacağını, kamu spotu hazırlanacağını, bilinçli çalışanlar ve ailelerin oluşturulacağını ifade etti.
1500 kişiye eğitim vermeyi planladıklarını söyleyen Şen, hedeflerini iş kazalarını bertaraf ederek veya en aza indirerek Ülkemize katma değer sağlamak şeklinde açıklayarak, sonuçların özellikle Maden Mühendisliği bölümündeki ders notları arasında yer alacağı bilgisini paylaştı.
MTA Marmara Bölge Müdürlüğü Sondaj Hafriyat Baş Mühendisi Ş. Göktürk Özmenek, 1925 yılında Atatürk tarafından kurulan MTA’nın iş sağlığı ve güvenliğini kendi bünyesinde kurduğunu ve yaşatmaya çalıştığını belirtti. Proje önceliğinin, çalışanların aileleriyle birlikte iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almaları olduğunu dile getiren Ş. Göktürk Özmenek, iş güvenliği iklimini tabana yaymaya amaçladıklarını ifade etti.
Programın son konuşmacısı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Şebnem Tonka ise, uzmanlık alanıyla ilgili yaşadığı deneyimleri katılımcılarla paylaştı. Projenin içerisinde üniversitelerin olmasıyla yeni bir eğitim yaklaşımın geliştirildiğini söyleyen Şebnem Tonka, projenin iletişim ve görünürlük faaliyetleri hakkında bilgiler vererek sözlerini sonlandırdı.