“Peyzaj Tasarımında Engelli Dostu Çözümler” Eğitim Programı Başarıyla Gerçekleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzenleme Kurulu Başkanlığı’nı Bartın Üniversitesi’nin yürüttüğü ve Düzce Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, Işık Üniversitesi’nin Düzenleme Kurulu’nda yer aldığı, yerel organizasyonunu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile Ürgüp ve Uçhisar Belediye Başkanlıklarının yaptığı, Peyzaj Mimarlığı Eğitim ve Bilim Derneği (PEMDER) destekli “Peyzaj Tasarımında Engelli Dostu Çözümler” başlıklı eğitim programı, Nevşehir’de başarıyla gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından 2237-A “Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı” kapsamında destek alan eğitim programında; Düzce Üniversitesi ile birlikte, Akdeniz, Ege, Işık, Ankara, Nevşehir Hacı Bektaş Veli ile Bartın Üniversitelerinden 11 adet eğitmen yer aldı.

Programın açılış konuşmalarını gerçekleştiren PEMDER Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Veli Ortaçeşme, Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Mustafa Artar ve toplantının yerel organizasyonunu üstlenen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Meliha Aklıbaşında eğitime ilişkin beklentilerini ve hedeflerini belirttiler.

Projede, engellilik durumu ve engellilerle ilgili konular geniş bir çerçevede ele alınarak farklı perspektifler sunuldu. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Uzun, “İlgili Mevzuat, Yasal, Yönetsel Çerçeve” ile “Mekânsal Planlar ve Ulaşım Planlamasında Erişilebilirlik” konularında eğitim çalışmasına katkı sağladı. Ayrıca tasarlanan çalışmalarla ilgili jüri üyeliğinde bulundu.

Uçhisar ve Ürgüp Belediyeleri tarafından öğrencilerin çalışması için belirlenen iki adet meydanla ilgili olarak eğitmenler ve öğrencilerle birlikte arazi çalışmaları gerçekleştirildi. Belediyelerden gerekli ek bilgiler alınarak yerel halkla meydan tasarımlarına ilişkin görüş alışverişlerinde bulunuldu.

Program kapsamında Nevşehir sınırları içinde projeyi destekleyen kurumlardan Ürgüp ve Uçhisar Belediyelerine ilişkin meydanlar, 4 farklı öğrenci grubu tarafından analiz edilerek mekanların erişilebilir olarak tasarlanmaları için alternatifler geliştirildi. Sırasıyla envanter, analiz ve sentez/tasarım örnekleri ortaya konuldu.

Geliştirilen alternatifler; son gün yapılan jüri kapsamında, eğitime destek sağlayan 11 öğretim üyesi, Uçhisar Belediye Başkanı ve teknik elemanları ile Ürgüp Belediyesi teknik elemanları tarafından değerlendirildi. Uçhisar Belediye Başkanı Osman Süslü, Uçhisar meydanına ilişkin tasarım alternatiflerine yönelik önerilerini de sundu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersan Kabalcı’nın da katıldığı sertifika töreninde, Prof. Dr. Kabalcı programdan duyduğu memnuniyeti belirterek ikili iş birliklerine açık olduklarını dile getirdi.

17 farklı üniversiteden 20 öğrencinin katıldığı eğitim programı başarıyla tamamlandı. Elde edilen ürünler, ilgili belediye başkanlıklarına ve TÜBİTAK’a teslim edildi. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Uzun, “Değer üreten üniversitenin bir birimi olarak topluma ve kamuya katkı bağlamında çalışmalarımızı sürdürmeye devam etmekteyiz.” diyerek programa katkı sağlayanlara teşekkür etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir