Düzce Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu’nun Ormancılık Haftası kapsamında düzenlediği etkinliklerle, ormanların önemine vurgu yapıldı.
Ormanların ve ağaçların önemine dikkat çekildiği etkinliklerde Orman Muhafaza Memurları ve Emeklileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Durkaya, “Ormanların Korunmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi” konu başlığında sunum yaparken, Prof. Dr. Ünal Asan ise, “Dünya Ormancılık Günü ve Ormanlarımız” hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Ormancılık Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hayati Zengin, Ormancılık haftası nedeniyle düzenlenen bu etkinliklerin, farkındalığı artırmayı amaçladıklarını söyledi. Ormanların korunmasının öneminden de bahseden Doç. Dr. Hayati Zengin, etkinliğe katkı sağlayanlara ve katılımcılara teşekkür etti.
Orman Muhafaza Memur Alım Kontenjanları Artırılmalı
Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra konuşmasına başlayan Hüseyin Durkaya, Orman Muhafaza Memurlar ve Emeklileri Derneği’nin 53 yıldan beri Düzce’de faaliyetlerini sürdürdüğünü ve 10 binin üzerinde aktif üyeye sahip olduğunu söyledi.
Sürdürülebilir bir hayat için ormanların önemine değinen Hüseyin Durkaya, çalışan orman muhafaza memurları sayısının yeterli olmadığını dile getirdi. Derneğe üye olmanın faydalarından da bahseden misafir konuşmacı, mesleğe yeni atamaların yapılması ve kontenjanların artırılması konusuna değindi. Personel azlığı nedeniyle mesai saatlerinde iş bitirilemediğinin altını çizen Durkaya, mesai saati dışında çalışmak zorunda kalan orman muhafaza memurlarının da adli vakalarla karşı karşıya kaldığını söyledi.
Ormancılık Haftası Farkındalığı Artırıyor
Etkinliğin ikinci sunumunu yapan Prof. Dr. Ünal Asan, sürdürülebilir sağlıklı yaşamın kaynağı olan ormanların; çevre sorunlarının küresel bazda çözümünde en güvenilir araç olduğunu ve yenilenebilir doğal kaynak olma özelliği ile hem tarım sigortası, hem de sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın vazgeçilmez unsuru olduğunu vurguladı.
Ormanların işlevini ve önemini halka anlatmak ve halkın bunu içselleştirmesini isteyen Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), toplumu bilinçlendirmek için BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne (FAO) başvurarak, 21 Mart gününün “Dünya Ormancılık Günü”, bu tarihin içinde olduğu haftanın da “Orman Haftası” olarak kutlanmasını teklif ettiğini söyleyen Prof. Dr. Asan, ülkemizin bu uygulamaya 1975 yılında dahil olduğunu söyledi.
Ormancılık haftasında kurum ve kuruluşların yaptığı farkındalık etkinliklerinin önemine de değinen Prof. Dr. Ünal Asan; lokal konum, iklim toprak ve bitkiden herhangi birisinde zaman içinde ortaya çıkan değişimin, burada şekillenen doğal çevrenin yapısını da değiştirdiğini ifade etti.
İnsan, Doğal Çevrenin Değişimi Üzerinde Etkili Olan Nedenler Arasında
Doğal çevrenin değişimi üzerinde etkili olan faktörlerden; tektonik hareketleri, jeolojik kıta hareketleri, güneş patlamaları ve meteorları doğal etkiler arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Ünal Asan; fosil yakıt kullanımı, asit yağışları, aşırı kaynak kullanımı, atıklar ve yanlış arazi kullanımını ise insan kaynaklı etkiler olarak sıraladı.
İnsan kaynaklı faktörleri doğal çevrenin değişimi üzerinde etkili olan nedenler arasında da sayan misafir konuşmacı, doğal ve insan faktörleri arasında yer alan; küresel iklim değişimi, arazi bozulumu ve çölleşme, kaybolan biyolojik çeşitliliği ise sonuçlar arasında sıraladı.
Yaklaşık 150 yıl içerisinde atmosferin doğal yapısında fosil yakıt tüketimi ile doğrudan ya da ormansızlaşmaya varan arazi kullanım değişikliği ile dolaylı yoldan insan etkisiyle oluşan süreç sonucunda iklim değişimlerinin yaşandığının altını çizen konuşmacı, doğal çevreyi korumak için “İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi”, “Kyoto Protokolü” ve “Marekeş Kararları” ön plana çıkartılarak, bu anlaşmaların; atmosferdeki karbon birikimi ve sera gazları envanterlerin ana çatısı, arazi kullanımı, arazi kullanım değişimi ve ormanlar üzerine oturtulduğunu ifade etti.
Ormanların havayı temizleme, canlılara yaşam alanı oluşturma, çığ ve kaya yuvarlanmalarını önleme, gürültüyü azaltma gibi birçok yararı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ünal Asan, etkinliği düzenleyenlere ve katılımcılara teşekkür ederek sunumunu sonlandırdı.