Mezuniyet Sonrası Kariyer Yolculuğu ve İş Bulma Süreciyle İlgili Yol Gösteren Program

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi ile Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle düzenlenen “İş Başvurusunda İstenen ‘Deneyim’ ve ‘Yeni Mezun Ben’: Mezuniyet Sonrası Özel Bir Firmada Deneyim Kazanma Fırsatları” adlı program, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda; SYNGENTA, Bitki Koruma Teknik Müdürü Can Akdeniz ve ekibi; Dijital Tarım ve Stratejik Planlama Lideri Gamze Tunçel Karasüyek, Bitki Koruma Ürünleri Teknik Deneme Uzmanı Ali Rıza Bör ve Biological Dossier & Trialing Specialist Dr. Şevkiye Balcı katılımcılara, mezuniyet sonrası kariyer yolculuğu ve iş bulma süreci konularında detaylı bilgiler aktardı.

Programın ilk konuşmacısı Gamze Tunçel Karasüyek, SYNGENTA’da stajyer olarak başladığını ve bu süreçte kendi isteğiyle şirketin tüm departmanları ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ve bu görüşmeler neticesinde kendisine daha yatkın olan çalışma alanını keşfettiğini söyledi. Gamze Tunçel Karasüyek’in staj mülakatını İngilizce gerçekleştirmesi ve bireysel olarak kendini sürekli geliştirmeye çalışması sonucunda iş hayatında önünü açanın, aslında kendisi olduğunu düşünen Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, bireylerin birtakım vasıfları ile ön plana çıktıklarını ve bu durumun birileri tarafından bir gün mutlaka görüldüğünü dile getirdi.

Programın diğer konuşmacısı Ali Rıza Bör, mezun olduktan sonra birçok firmaya başvurduğunu ve dönüş gelmediğini, sonra hem kendini geliştirmek hem de firmalarla, özel sektör temsilcileriyle tanışmak için 17 ay gibi sürede bir bayide çalıştığını ve bu durumun kendisine özel sektör kapısını araladığını ifade etti. Şu anki pozisyonuna gelene kadar birçok yerde gönüllü çalıştığını, çiftçilik yaptığını ve bu süreçte eksiği olduğunu düşündüğü alan ile ilgili yüksek lisans yaptığını aktaran Ali Rıza Bör, gönüllü çalışmaların kariyer yolculuğuna olan katkısını kendi hayatı üzerinden anlattı.

Öğrencilerin kış ve yaz tatillerinde gönüllü olarak çalışmalarının sağlayacağı katkılara vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, ayrıca öğrencilerin yüksek lisans ve doktora eğitimlerini sadece mezun oldukları bölümlerde yapılabileceğini düşünmemelerini, ortak paydada buluşulan farklı bölümlerde de yapılabileceklerini sözlerine ekledi.

Programın bir diğer konuşmacısı Dr. Şevkiye Balcı, ilk olarak akademik kariyer yapmak istediğini için mezun olduktan sonra yüksek lisansa başladığını, TÜBİTAK projesinde bursiyer olarak görev aldığını belirtti. Daha sonra ÖYP programı ile araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladığını dile getiren Balcı, bu süreçte akademik kariyerin kendisine göre olmadığını anlayarak, özel sektöre yöneldiğini söyledi.

Programın son konuşmacısı Can Akdeniz ise hayal kurmanın önemine vurgu yaptı. Yaşadığı staj ve iş deneyimlerini paylaşan Can Akdeniz, iş yaşamındaki kuşak çatışması hakkında önemli bilgiler aktarırken, kuşaklararası iş gücünü etkileyen etmenlerin neler olduğu ve kuşak çatışmalarında işverenlerin nasıl önlemler alabileceği konularında değerlendirmelerde bulundu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir