Düzce Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından, Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen “Medyada Kadına Şiddetin Temsili ve Eleştirel Okuma Atölyesi” başlıklı program, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Üniversitesi “Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, kadınların iş gücüne katılımı, yöneticilik, eğitimden faydalanma gibi birçok alanda temsiliyle ilgili istatistiksel veriler paylaşarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğine yol açan konular hakkında önemli tespitlerde bulundu.
Bilimsel araştırmaların, kadınların toplumsal statüsünün erkeklere oranla daha düşük olmasının, ülkelerde yoksulluğu 1.5, otokratik ve yolsuz iktidar olasılığını 3.5, şiddeti ise 1.6 kat artırdığını belirten Doç. Dr. Şule Çeviker Ay, kadınların ekonomik karar organlarında ve yönetimde anlamlı oranlarda yer almasının her ülke için bir beka meselesi olması gerektiğine dikkat çekti.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltmak için yapılması gereken çalışmalardan da bahseden Doç. Dr. Ay; kadınların başarılarını görünür kılma, rol modellerle uygulama, kadının güçlenmesi stratejilerini hayata geçirme, eğitim hayatının devamlılığını sağlama, kadın çalışan/yönetici adayı kotaları oluşturma, kadın girişimcileri destekleme, kadına yönelik şiddetle mücadele eylem planları oluşturma gibi başlıklar altında sunumunu noktaladı.
Programda konuşan Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İdris Şahin, dünyanın kadınlara çok ihtiyacı olduğunu ifade ederek, günümüz dünyasını kadınların yönetmesi durumunda savaşların olmayacağını, daha çok diyalog, barış ve empati eksenli bir dünyanın mümkün olacağına dile getirdi. Kadınların temsil oranının kısıtlandığına işaret eden Prof. Dr. İdris Şahin, bu konuda ciddi çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi.
Açılış konuşmalarının ardından Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Gürses tarafından gerçekleştirilen “Eleştirel Okuma” başlıklı atölye çalışmasına geçildi.
Tüm toplumlarda medyada kadına bakışın topyekun değişmesi gerektiğine dikkat çekerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Fatma Gürses sunumunun ilk bölümünde; gazeteci ve habercilik, haber kavramı, haber yazma pratikleri, haberin unsurları, haber dili ve ana akım haber yazma formatı hakkında bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi.
İkinci bölümde ise şiddet ve haberlerle ilgili bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Gürses, basında yer alan kadına yönelik şiddetle ilgili haber örneklerini paylaşarak interaktif bir uygulama gerçekleştirdi. Örnek verdiği haberlerde yapılan hataları katılımcılarla birlikte değerlendiren Gürses, eleştirel okuma ve haber yazma konusundaki bilgi ve deneyimlerini uygulamalı olarak katılımcılara aktardı.