Kurumsal İletişimin Önemi Anlatıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Gölyaka Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programımız Öğr. Gör. Nurgül Soydaş, Türkiye’nin en büyük halkla ilişkiler platformlarından olan hi.co akademiye konuk oldu.

Moderatörlüğünü Neslihan Savaş’ın yaptığı etkinliğe yoğun bir katılım gerçekleşti. Karşılıklı soru-cevap şeklin ilerleyen programda Soydaş, yakın zamanda yayınlanan “Uygarlık Geliştiren İnsandan İletişim Yapan İnsana, Kurumsal İletişim Hikayeleri” kitabıyla ilgili bilgileri paylaştı.

“Maddenin en küçük yapı taşı  “atom”,  vücudun en küçük yapı taşı “hücre” ise kurumların en küçük yapı taşı da “iletişimdir.” diyerek sözlerine başlayan Öğr. Gör. Nurgül soydaş, “Burada ifade edilen küçüklük kavramın anlamında yaşanan daralmadan ziyade, en temel unsur olmasından kaynaklıdır. Maddenin en temel yapı taşı olarak atom görülürken;  atomun da quarklardan meydana geldiği ve bunların da kendi içinde sistemlere bölündüğü çeşitli araştırmalarla da desteklenmiştir. Vücudun temel yapı taşı olarak gördüğümüz hücre ise, organizmayı ayakta tutan, ona “canlı” sıfatını yükleyen ve en olası hasarda vücudu tekrar onararak, onu güçlendiren hayati bir işleve sahiptir. Kurumların yapı taşı olarak gördüğümüz iletişim de kurumların içinde çeşitli sistemlerden meydana gelen ve kendi içinde sistemlere bölünen bir yapıya sahiptir. Kurumun ayakta kalabilmesi, “canlı bir organizma” olarak varlığını devam ettirebilmesi ve olası kriz durumlarında kurumun yıpranmadan ya da en az hasarla tekrar kendini onarması ve ayakta kalabilmesi için kurumu güçlü kılan hayati bir fonksiyondur.” İfadelerini kullandı.

Kitapta; kurumsal iletişim ile ilgili yapılan alan yazın taramasının ardından, kavramların tartışmaya açıldığını söyleyen Soydaş, iletişimle beslenen ve günümüzde birbirinin yerine kullanılmaya başlayan; halkla ilişkiler, kurumsal iletişim, yenidünya düzeni üzerinde kurumsal iletişimin konumu ve önemi tartışıldığını kaydetti. Kurumsal iletişimin, bugün bütün dünyada ilgi çeken bir alan ve merak uyandıran bir disiplin olarak gerçekleştirildiğinin altını çizen Öğr. Gör. Soydaş, akademik olarak da birçok akademisyenin çalıştığı konuların başında geldiğini, bu çalışmalara bakıldığında ise, neredeyse hemen hepsinin yurtdışı kaynaklı çalışmalar olduğunu vurguladı.

“Türkçe Kaynaklar Kısıtlı”

Ülkemizde kurumsal iletişime yönelik akademik bir eğilim görüldüğünü dile getiren Nurgül Soydaş, “Türkçe kaynakların çok az sayıda olduğu ve kurumsal iletişim ile ilgili yapılan çalışmaların çoğunluğunun da alan yazın odaklı olduğu görülmüştür. Kurumsal iletişim; teorinin, uygulama ile buluştuğunda karşılık bulabileceği bir disiplindir. Bugüne kadar teoride kurumsal iletişimin derinlemesine irdelendiği; ancak uygulama boyutu ile ilgili çok az çalışmanın yapıldığı gözlemlenmiştir.  Dünya genelinde bakıldığında teori ve uygulamanın eşgüdümlü bir uyum içerisinde ilerlediği görülürken, aynı durum ülkemiz için daha sınırlı kalmaktadır. Bu kitabın ortaya çıkış amacını da tam olarak bu nokta oluşturmuştur. Dünya’da teori ve uygulamaya dönük araştırmalar bir arada verilirken; bizim ülkemizde de başarılı kurumsal iletişim uygulamalarının var olması teori ve uygulama süreçlerinin anlatımı için ikna edici olmuştur. Daha yalın bir ifadeyle ‘kurumsal iletişimin uygulamada karşılığının ne olduğu?’ sorusuna yanıt aradık. Öyle ki  bu kitap aslında akademi ve sektörün, bilimin ve alanında uzman uygulayıcılarının buluşması ile şekillenen önemli bir kaynak kitap oldu. Meslek Profesyonelleri* görüşleri referans alınarak kurumsal iletişim bütün boyutlarıyla inceledik.  Kurumsal iletişim kavramı, ne olduğu, yenidünya düzeni üzerinde kurumsal iletişimin önemini ve konumunu inceledik.” dedi.

 

“Kurumsal İletişim, Masa Başında Yapılan Bir İş Olmaktan Ziyade; Ciddi Bir Yönetim Felsefesi Gerektiriyor”

Heyecanla çıktığı bu yolda, heyecanın karşılık bulduğu için mutluluğunu dile getiren Nurgül Soydaş, “Türkçe kaynakların kısıtlı olması, hele ki uygulamaya dönük detaylı olarak kurumsal iletişimi inceleyen kaynakların neredeyse yok denecek kadar az olması, bu kitabın önemini, özgünlüğünü ve bu kitaba destek olan isimlerin ayrıca özel olduklarını vurguluyor. İnancımızı, arzumuzu destekleyerek, yanımızda olan, bilgi, birikim ve uzmanlıklarıyla, kurumsal iletişimi masa başında yapılan bir iş olmaktan ziyade; ciddi bir yönetim felsefesi olarak gören, bunun için çaba harcayan, bilime önem veren ve alanın gelişimi için vizyoner bir bakış açısıyla desteklerini bizlerden esirgemeyen, tek bir ricayı, büyük bir iyiki’ye çeviren her bir uzmanımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.   Bulundukları konumda edindikleri tecrübeleri samimiyetle aktarmaları, iletişimi samimiyet ve iyi niyet üzerine temellendirmeleri, bilgiyi ve bilimi en üst noktaya koymaları, keşif için kalplerini ve kapılarını açmaları bizler için ayrı bir önem taşıyor.” ifadelerine yer verdi.

Kitabı üç ayrı perspektifle değerlendirdiklerini söyleyen Öğr. Gör. Soydaş, alan yazında kurumsal iletişimi kavramsal tartışmaya açtıklarının altını çizdi. Türkiye’nin en başarılı kurumlarında, kurumsal iletişimi yöneten kurumsal iletişim uygulayıcılarının gözünden kurumsal iletişime yönelik bütün bakış açılarını değerlendirdiklerini katılımcılarla paylaşan Soydaş; ayrıca kurumsal iletişime yönelik akademinin bakış açısını ve akademide başarılı bir kurumsal iletişim uygulamasını ele aldıklarını söyledi. Bunun yanında üç ayrı perspektifin iletişime yönelik bakış açısı ve saptamalarının önemli bir mozaiği olarak kurumsal iletişime yönelik bakış açılarıyla kitabı tamamladıklarını ifade etti.

“Fark Yaratan İsimlerle Çalışmak Onur Verici”

En büyük servetin “değer” ve “üretmek” olduğunu fark ettiren, yaptıkları her işte de fark yaratan isimlerle “değer üretebilmek” mutluluğunu yaşadığını ve bunun kendileri için onur verici olduğunu vurgulayan Nurgül soydaş, “  Önsöz yazarak gücümüze güç katan ve kitapta da değerli görüşleri ile yanımızda olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Kurumsal İletişim Müdürü Sayın Canan Soysal’a; bu eserin ortaya çıkmasında değerli görüş, tecrübe ve önerilerini esirgemeyen kıymetli Meslek Profesyonelleri:  IC Holding Kurumsal İletişim Direktörü Sayın Ece Gülser Özdemir’e;  Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Kurumsal İletişim Müdürü Sayın Handan Erdoğdu’ya;  WWF Türkiye Kurumsal İşbirlikleri ve Kaynak Geliştirme Müdürü Sayın Simge Abay’a;  Kurumsal İletişimciler Derneği Başkanı Sayın Şule Yücebıyık’a;  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye İletişim Bölüm Başkanı Sayın Faik Uyanık’a; teoriyi doğru tanımlamamızı sağlayan bilimin uzamında bilgisini, görüşlerini ve önerilerini paylaşan kıymetli Akademisyen   Prof. Dr. Ebru Güzelcik Ural’a; akademide başarılı bir uygulama örneği olarak Düzce Üniversitesi Örneği ile kurum nezdinde başarılı çalışmalarını,  kıymetli görüş ve tecrübeleri ile paylaşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a  kitapla ilgili çalışmaya başladığımız ilk andan itibaren bilgi ve tecrübelerini cömertçe  paylaşarak bizleri yalnız bırakmayan bütün isimlerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” diyerek kitapla ilgili paylaşımlarını bitirdi.

Etkinlik, IC Holding Kurumsal İletişim Direktörü Ece Gülser Özdemir’in kendi tecrübe ve birikimlerini paylaşması, gençlerin merak ettikleri soruları yanıtlaması ile son buldu.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir