KOMPOST VE ORGANİK KATI GÜBRE ÜRETİLİYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve sağlık teknolojilerinde ihtisaslaşan Düzce Üniversitesi, bölgesel kalkınma kapsamında bölgeye yönelik yaptığı birçok çalışmaya her geçen gün yenisini eklemeye devam ediyor. Sürdürülebilir Sağlıklı Bir Tarım İçin Kompost ve Organik Katı Gübre Üretimi Çalışmaları Yapılıyor.

Gönüllü bölge çiftçileri ile birlikte tıbbi bitki üretimi, katma değeri yüksek arı ürünleri üretimi gibi onlarca çalışma gerçekleştiren Düzce Üniversitesi, Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yürütülen “Bitkisel ve Hayvansal Menşeli Tarımsal Kompost ve Organik Katı Gübre Üretimi” çalışmaları ile de sürdürülebilir sağlıklı tarıma destek oluyor.

“Organik Katı Gübre Üretimi” ile ilgili yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

“Toprak İçin Çok Faydalı Bir Ürün”

Tarımsal kompostu; pek çok alanda kullanılabilen doğal bir gübre ve üretim materyali olarak tanımlayan Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan, her türlü organik atığın bir araya getirildikten sonra, biyolojik olarak ayrıştırılması sonucunda elde edilen ve toprak için son derece faydalı olan humus benzeri doğal bir gübre olduğunun altını çizdi. Bu doğal ürünün aynı zamanda iyi bir toprak düzenleyicisi olduğunu vurgulayan Arslan, “Merkezimizde aynı zamanda tarımsal atıklardan mantar üretim kompostu üretilmesi nedeniyle, yaygın olarak ‘kompost’ olarak bilinen bu ürünü diğer ürünümüzle karıştırılmaması amacıyla, ‘tarımsal kompost’ olarak adlandırmayı tercih etmekteyiz.” dedi.

“Her Türlü Organik Artık Değerlendirilebilir”

Bitki besin maddelerini organik bileşikler halinde içeren, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini düzelterek, bitkilerin besin maddelerini alımını kolaylaştıran, bitkisel veya hayvansal kökenli atık ya da artıklardan elde edilen ürünlerin de organik gübre olarak nitelendirildiğini söyleyen Doç. Dr. Arslan, tarımsal kompost ve organik gübrenin farkını ise; üretimde kullanılan materyallerin farklı olması olarak açıkladı. Tarımsal kompost üretimi için her türlü organik artığın değerlendirilebildiğini söyleyen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, organik gübre üretiminde ise; katma değeri daha yüksek, özellikle işlenmemiş bitkisel veya hayvansal atıklar kullanıldığına dikkat çekti.

“Oldukça Geniş Kullanım Alanına Sahip”

Tarımsal kompost ve organik gübre kullanım alanlarına da değinen Arslan, bu ürünlerin bitkisel ve hayvansal üretim alanları başta olmak üzere, oldukça geniş kullanım alanına sahip olduğunu vurguladı. Doğal gübre olarak; daha çok peyzaj alanlarında, iç ve dış mekan bitkileri üretim alanlarında, fidan ve fideliklerde, hobi bahçelerinde, çim alanlarında kullanıldığını söyleyen Arslan, üretim materyali olarak ise; profesyonel solucan yetiştiriciliğinde ve hayvan altlığı olarak büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde kullanıldığını dile getirdi.

“Toprağın; Fiziksel, Kimyasal ve Biyolojik Yapısını İyileştiriyor; Bitkisel Üretimde Verimliliği Artırıyor”

Kompost ve organik gübre kullanılmasının sürdürülebilir, sağlıklı bir tarım için oldukça avantajlı olduğunun altını çizen Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan, “Toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısının iyileştirilmesi, bitkisel üretimde verimliliğin artırılması, insan sağlığının korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla kompost ve organik kaynaklı gübrelerin kullanımına olan talep giderek artmaktadır. Organik gübreler ülkemizde fiyatı giderek artan, sağlığa ve çevreye çeşitli zararları olduğu bilinen kimyasal gübrelere alternatif olarak tercih edilmektedir.” ifadelerini kullandı.

Yemekhaneden Gelen Gıda Atıklarından Organik Gübre Üretimi Yapılıyor

Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (DÜTAGAM) yer alan kompost laboratuvarında ve Merkeze ait uygulama bahçesinde kompost ve katı organik gübre üretildiğini dile getiren Doç. Dr. Arslan, Üniversite yemekhanesinden düzenli olarak gelen çiğ sebze meyve atıkları, yumurta kabukları gibi atık ürünlerin kullanılarak, kompost makinasında materyale bağlı olarak, 1-3 gün içerisinde “bitkisel menşeli katı organik gübre” üretildiğini söyledi.

Bölgesel Tarım Atıklarından Organik Gübre Üretiliyor

DÜTAGAM uygulama bahçesinde ise bölgenin önemli tarımsal atığı olan fındık zürufu, sığır gübresi ve biçilmiş çimler ile karıştırılarak “Bitkisel ve Hayvansal Menşeli Katı Organik Gübre” üretimi yapıldığı bilgisini veren Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan, “Havaların sıcak olduğu aylarda Merkezimize getirilen materyaller, 1m küp hacmindeki kompost ünitelerine, metoduna uygun şekilde yerleştirilmektedir. Materyaller belirli aralıklarla karıştırılarak güneş ısısının etkisi ile 2-3 aylık fermantasyon süresi sonunda organik katı gübreye dönüşmektedir. Merkezimizin yıllık kompost ve organik katı gübre üretim kapasitesi 3.5 tondur.” dedi.

“Bölge Halkı Bilgilendiriliyor”

Tarımsal atıklardan kompost üretimi konusunda Merkez bünyesinde ve çeşitli kuruluşlarla iş birliği yapılarak bölgesel ölçekte çeşitli araştırmalar yürütüldüğüne vurgu yapan Arslan, bölge halkının ve özellikle tarımsal üreticilerin bu önemli konuda bilinç düzeyinin artırılması amacıyla çeşitli yayım çalışmalarının da yapıldığını ifade etti.

“Kamu Bilinci Arttı, Kullanım Alanı Yaygınlaşacak”

Ülkemizde atıkların değerlendirilmesi konusunda kamu bilincinin artmış olması ve tarımsal atıkların neden olduğu çeşitli sorunlar nedeniyle tarımsal atıklardan elde edilecek ürünlerin kullanım alanlarının giderek yaygınlaşacağını dile getiren Doç. Dr. Zübeyde Filiz Arslan, “Daha iyi bir üretim ve daha iyi bir gelecek için tarımsal atıkların değerlendirilmesi konusunda yürütülen faaliyetler artırılmalı ve desteklenmeli, çiftçiler ve diğer uygulayıcılar ise tarımsal atıklardan elde edilen bu değerli ürünleri uygulamaya teşvik edilmelidir. Bölgemiz ve ilimizin başlıca tarımsal atığı olan fındık zürufu başta olmak üzere çeşitli tarımsal atıklar, bahçelerimizde ve evlerimizde kompost veya organik gübreye dönüştürülmesi konusunda çalışmalar artırılmalı ve uygulamalar yaygınlaştırılmalıdır. Üretim veya tüketim sonrası ortaya çıkan organik menşeli atıkların toplanması ve ürüne dönüştürülmesi konusunda Üniversitemiz ile yetkili kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları arasında daha fazla iş birliği yapılması faydalı olacaktır.” diyerek açıklamalarını sonlandırdı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir