Düzce Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Kliniği’nde 74 yaşındaki hastaya aynı seansta Koroner Bypass ve Karotis Endarterektomi (şahdamarı) operasyonu başarıyla gerçekleştirildi.
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayeti ile Acil Servise başvuran Mehmet Çakmakçı’nın (74) yapılan kalp anjiyografisinde üçten fazla koroner damarında ciddi darlık tespit edildi. Konsey kararı ile Kalp ve Damar Cerrahisi Servisi’ne alınan hastanın operasyon öncesi yapılan tetkiklerinde sağ ve sol karotis (şahdamarı) arterinde yüzde 90 üzerinde daralma görüldü. Hayati risk taşıyan hasta, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan Sami Uyar’ın başında bulunduğu ekip tarafından aynı seansta koroner bypass ve karotis endarterektomi (şahdamarı temizlenmesi) operasyonuna alındı.
Başarı ile gerçekleştirilen ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hasta Çakmakçı, “Yığılca’da kalbim ağrımaya başlayınca sağlık ocağına geldim. Doktorlar acil olarak ambulans ile Düzce Üniversitesi Hastanesi’ne gönderdiler. Ameliyat oldum ve yoğun bakımda kaldıktan sonra servise çıktım. Doktorlarım çok ilgilendi. Şuan çok iyiyim. Hepsine teşekkür ediyorum ve saygılarımı sunuyorum.” şeklinde duygularını dile getirdi.
Operasyon hakkında bilgi veren Prof. Dr. İhsan Sami Uyar ise; “Hastamız, hem kalp hem de şah damarı ile ilgili kritik darlıkları olması nedeniyle hayati risk taşıyordu. Biz de yapılan tetkiklerin ardından hastaya bypass ve endarterektomi yaparak damar içinin temizlenmesi ameliyatlarına karar verdik. Hastamıza aynı seansta koroner bypass ve sağ karotis endarterektomi cerrahisi yapıldı. Yoğun bakımda tedavi edilirken, ameliyat sonrası (Postop) 5. gününde sol karotis endarterektomi ameliyatı da başarıyla gerçekleştirildi. Operasyon sonrası yoğun bakım ve servis takibi süreçleri tamamlanan hastamız sağlıkla taburcu edildi. ” diye konuştu.
“Çok Sık Tercih Edilen Bir Durum Değildir”
Aynı seansta iki operasyonun kısmen ameliyat riski ve süresini arttırması nedeniyle cerrahlar tarafından çok fazla tercih edilmediğini belirten Prof. Dr. Uyar, “Çok sık tercih edilen bir durum değildir. Ancak hastamızın hayati risk taşıması nedeniyle mutlaka ameliyat olması gerektiği için operasyona aldık. Bizim cerrahların en çok korktuğu konulardan birisi ameliyat sonrası süreçte hastanın uyanmaması ya da beyinde hasarla ameliyattan çıkması. Hastayı böyle bir riske atmamak adına aynı seansta yapmaya karar verdik.” dedi.
İleri yaşın kalp cerrahisi için engel bir durum olmadığını ifade eden Prof. Dr. Uyar, “70 yaş ve üzerindeki hastaların riski yüksektir. Fakat asla yaş ameliyata engel bir durum değildir. Biz burada 91 yaşındaki hastamızı da ameliyat ederek sağlıkla taburcu ettik. Daha önce 97 yaşında bir hastayı ameliyat etmiştim. Hastanın ameliyat olmaması kalp ile ilgili konularda hayati tehlike arz eder, kalp krizi ile hayatını kaybedebilir.” ifadelerini kullandı
Operasyon geçiren hastaya geçmiş olsun dileklerini ileten Düzce Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan Sami Uyar ve ekibini tebrik ederek başarılarının devamını diledi.