HAVA KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELEDE SERT TEDBİRLER GELİYOR

4900-buyuk-donusum_2

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, özellikle kış aylarında yaşanan hava kirliliği nedeniyle hazırlanan ‘Temiz Hava Acil Eylem Planı’  kamuoyu ile paylaştı.  Başkan Özlü, Sanayi, Ulaşım, Yakma ve Isınma olmak üzere 4 ana kaynak altında hava kirliliğinin üzerine gidileceğini açıkladı.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, hava kirliliği ile mücadele kapsamında topyekün mücadele edilmesi gerektiğini, ‘Temiz Hava Acil Eylem Planı’nı kamuoyu ile paylaştı.

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, Belediye Temizlik İşleri Müdürü Emrah Gülmez ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Nurhan Kartal ile birlikte belediye hizmet binasında  basın mensupları ile buluştu. Başkan Özlü, 2020 yılının sonundan itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gönderilen mobil ölçüm araçları ile hava kalitesi ölçümlerine başladıklarını bu kapsamda hazırlanan acil eylem planını uygulamaya koyduklarını dile getirdi.

 

ÖZLÜ’DEN BAKAN KURUM’A TEŞEKKÜR

Düzce Valiliği ve Düzce Belediyesinde yapılan hava kalitesi değerlendirme toplantılarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin hava kirliliğinin kaynakları ve alınması gereken önlemler hakkındaki çalışmalarının değerlendirildiğini söyleyen Başkan Özlü, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a kendilerine verdiği desteklerden ötürü teşekkür etti.

ANALİZLER TAMAMLANDI MÜCADELE ŞEKLİ ORTAYA ÇIKTI

Düzce’nin çanak şeklinde olduğunu coğrafi konumundan ötürü kuzey rüzgarlarının esmiş olmasına karşın kış mevsiminde kirli havanın havada asılı kalabildiğine değinen Başkan Özlü, “Beyciler, Darıcı, Ağa, Fevzi Çakmak Mahallelerinde Mobil araç ile Fidanlık, Belediye, Bahçeşehir bölgelerinde ise sabit istasyonlardan elde edilen analizler neticesinde, hava kirliliği ile mücadelemizi Sanayi, Ulaşım, Yakma ve Isınma kaynaklı olarak ortaya koyduk. Önlenmesi konusunda da tüm paydaşların ne yapması konusunda da tablomuzu ortaya çıkardık. Bu sene, geçen sene hayata geçirdiğimiz faaliyetleri acil eylem planı altında uygulayacağız” dedi.

FABRİKALAR FİLTRE, FIRINLAR DOĞALGAZ

Önlemlerin, özellikle Kasım-Nisan ayları arasındaki kirliliği minimize etmek ve şehirde sağlıklı bir yaşam alanı oluşturmak için önemine değinen Başkan Özlü, sanayiden ötürü ortaya çıkan kirlilikle mücadele kapsamında sanayi işletmelerinin, fırın, lokanta gibi tesislerin yerinde denetlenmesi, kömür kullanan tüm işletmelerin veri kaydının oluşturulması ile bu tesislerin katı ve sıvı yakıttan doğalgaza geçmeleri konusunda teşvik edilmesinin öne çıktığını belirtti. Özlü, fabrikaların filtre sistemine, odun kullanan fırınların ise doğalgaza geçmeleri gerektiğini söyleyerek, yapmayanlar için de yaptırımlar uygulanacağını belirtti.

ULAŞIM KAYNAKLI KİRLİLİKLE MÜCADELE

Ulaşım Kaynaklı Kirliliğin önlenmesi noktasında, ağır tonajlı araçların şehir merkezinden ziyade TEM üzerinden giriş-çıkış yaptırılarak Kuzey Çevre Yolundan gidecekleri yere yönlendirilmelerinin değerlendirildiğini kaydeden Başkan Özlü, “Bunun yanı sıra paydaşlarımızın da takipleriyle otobüs, kamyon ve minibüs tarzı araçların kaçak mazot, madeni yağ kullanımlarına karşın denetimlerini sıklaştıracağız. Ayrıca, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinesinde İl Emniyet, İl Jandarma ve Zabıta’dan oluşan denetim ekibiyle EGEDES ile egzoz gazı emisyon ölçüm denetimlerinin yapılmasını planlamaktayız” dedi.

YAKMA’DAN MEYDANA GELEN KİRLİLİĞE YÖNELİK TEDBİRLER

İl genelinde sokak ve bahçelerde anız, fındık filizi, çalı, plastik, tekstil ve mobilya atık yakılmasının önüne geçilmesi için denetimlerin sıkılaştırılacağına dikkati çeken Başkan Özlü, yine kentin belirli bölgelerinde oldukça yüksek olan lastik ve yağ yakımının da hava kirliliğinde en büyük etkenlerden biri olduğunu söyleyerek yakımların önlenmesine yönelik denetimlerin sıkı takip altına alınacağını belirtti.

ISINMADAN KAYNAKLI KİRLİLİK DOĞALGAZ’A TEŞVİKLE ÖNLENECEK

Başkan Özlü, hava kirliliğinin en başında gelen kaçak kömür satışı ve kullanımına yönelik sıkı denetimler gerçekleştirdiklerini ve ciddi cezai müeyyideleri bulunduğu ifade ederek sürdürdüğü açıklamasında, “Düşük kalorili kömürlerin satılması ve kullanılmasına yönelik önemli kararlar aldık ve uygulamaya başladık. Bu yönde satış yapan işletmelerin denetimleri aralıksız devam ettirilecek. Soba yakmaların belli saatlerde olması sağlanacak ve nasıl yakılacağına yönelik eğitimler vereceğiz. Bunları yaparken, vatandaşlarımızı doğalgaza geçmeleri konusunda da teşvik etmeye çalışıyoruz. Evinin önüne kadar geldiği halde doğalgaza geçmemiş 20 bine yakın hanemiz var. İlk olarak bu hemşerilerimizin doğalgazlarını bağlatmaları için çaba sarf ediyoruz. Bu yönde de paydaşlarımızla birlikte doğalgaz kullanımını yaygınlaştırarak hava kirliliği ile mücadelemizde büyük bir adım daha atmak istiyoruz” dedi.

SAHA ÇALIŞMALARI

Başkan Özlü, toplantının sonunda, eylem planının sağlıklı şekilde yürümesinin sağlanması adına, DERGAZ üzerinden kentteki doğalgaz kullanım sayıları ile hangi amaçla kullanıldığına yönelik tespit yapılacağını, güncel bina, konut ve bağımsız bölümleirn DERGAZ verileri ile işleneceğini, kömür ve odun kullanımının yaygın şekilde devam ettiği mahallelerde doğru yakma konusunda bilinçlendirme eğitimleri düzenleneceğini, baca temizliği konusunda İtfaiye Müdürlüğü tarafından vatandaşlara bilgilendirme eğitimlerinin verileceğini, doğalgaz kullanımına teşvik amaçlı el broşürleri hazırlanarak bilinçlendirme noktasında dağıtımının sağlanacağını basın mensuplarıyla paylaştı.

Temizlik İşleri Müdürü Emrah Gülmez tarafından ‘Temiz Hava Acil Eylem Planına’ yönelik sunumun gerçekleştirildiği toplantı, Başkan Özlü’nün basın mensuplarının sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

Exit mobile version