Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, yapılan arazı çalışmaları sonucunda il genelinde 2024 yılı fındık hasat tarihlerini belirlediklerini söyledi. Uzun ayrıca, fındık hasadında dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında da bilgiler verdi.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, yaptığı açıklamada il genelinde fındık hasat tarihlerinin belirlendiğini söyledi. Uzun, “Üreticilerimiz Sahil Kesimde (0 – 250 m arası rakım) 7 Ağustos 2024, Orta Kesimde (250 m – 500 m arası rakım) 14 Ağustos 2024 ve Yüksek Kesimde (500 m den yukarı rakım) 21 Ağustos 2024 tarihleri arasında hasat yapabilecekler. Bölgemizin yağışlı olması ve buna bağlı olarak da yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı gelişme göstermesi fındık hasadını güçleştirmekte ve yere düşen fındıkların kaybolmasına neden olmaktadır. Üreticilerimiz tarafından fındık hasadına başlamadan önce fındık hasadını güçleştirmemesi ve yere düşen fındığın kaybolmaması için hasattan 5-10 gün önce fındık bahçelerinde ot temizliği yapılmalıdır” dedi.
BELİRLENEN TARİHLER ÖNCESİ HASAT RANDIMAN KAYBINA NEDEN OLUR
İl Müdürü Uzun, belirlenen tarihler öncesi yapılacak hasatlar sonrası fındığın olgunluğa ulaşmaması nedeniyle randıman kaybı yaşanacağına dikkat çekerek “Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından zamanından önce fındık hasadının yapılmaması önemlidir. Fındık çeşitlerinin hepsi aynı anda hasat olumuna gelmemektedir. Bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna geldiğinde toplanması gerekir. Fakat bahçelerimizin karışık çeşitlerden kurulu olması, en azından bahçedeki hâkim çeşidin olgunlaştığında hasadın yapılmasını zorunlu kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
FINDIKTA HASAT OLGUNLUĞU KRİTERLERİ
Fındığın tam olgunluğa ulaştığının anlaşılması için belli kriterler olduğunu söyleyen İl Müdürü Uzun, “Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları, Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, Sert meyve kabuğunun 3/4 oranında kızarması ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadını alması, Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin 3/4’ünün daldan dökülmesi, Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi. Üreticilerimizin fındık hasadı esnasında dikkat etmesi gereken konular. Fındığın en iyi hasat edilme şekli dalları silkelemek suretiyle yerden toplanarak hasat edilmesidir. Bu sebeple elverişli bahçelerde yerden toplanarak hasat edilen fındıklar tam hasat olgunluğunda toplandığından randıman ve kalite iyi olacak ayrıca bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak olan tomurcuklar da zarar görmemiş olacaktır” ifadelerini kullandı.
Kaynak: duzcesonhaber.com