Düzce Üniversitesi’nde İlk Kez Öğrenci Kabul Edecek Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğrencilerini Bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi’nde 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı’nda ilk kez öğrenci kabul edecek Görsel İletişim Tasarımı bölümü hakkında Bölüm Başkanı Doç. Dr. Açelya B. Gönüllü, tercih döneminde öğrenciler için yol gösterici açıklamalarda bulundu.

Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde yer alan Görsel İletişim Tasarımı bölümünün, tasarım kültüründen beslenerek yaratıcı düşüncenin bakış açısı ile becerilerini özgün bir şekilde ortaya koyabilecek; kuramsal, sanatsal ve teknik bilgiye sahip tasarımcılar yetiştirmeyi amaç edindiğini dile getirdi.

Bölümü Tercih Edecek Öğrencilerin Sahip Olması Gereken Özellikler

Tasarım olgusunun, bir problem karşısında yaratıcı bir çözüm üretmeyi gerektirdiğini belirten Doç. Dr. Açelya B. Gönüllü, “Söz konusu problemi, Görsel İletişim Tasarımı kapsamında düşünecek olursak bu; bir kitap tasarlamaktan, bir film jeneriği tasarlamaya kadar düşünsel, görsel, işitsel ve sanatsal becerilerin geniş bir yelpazede kullanılmasını gerektirir. Düşünsel-yaratıcı süreç, görsel tasarımın temelini oluşturur. Yani kuramsal bilgi birikimi, yaratıcı düşüncenin asıl tetikleyicisidir. Oluşan düşünceyi bir tasarım olarak somutlaştırmak ise ancak sanatsal bir beceri ile mümkündür.” şeklinde konuştu.

Bu bağlamda Görsel İletişim Tasarımı bölümünün, her ne kadar özel yetenek sınavı ile öğrenci almıyorsa da bu alanı doğası gereği, özel yetenek sahibi öğrencilerin tercih etmesinin önemine dikkat çeken Doç. Dr. Gönüllü, “Çünkü programımızın müfredatı kuramsal dersleri içerdiği kadar, çizim yapabilme becerisi gerektiren sanatsal uygulamalı dersleri de içermektedir. Sonuç olarak, analitik bir zekaya sahip, işitsel ve görsel becerilerini sanatsal bir biçimde somutlaştırma konusunda kendisine güvenen tüm öğrencilerimizi Görsel İletişim Tasarımı bölümümüzü seçmeye davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

YKS Sınavı ve Sözel Puanıyla Yerleştirme

Görsel İletişim Tasarımı bölümünün dört yıllık bir lisans programı olduğunu, YKS sınavı ve sözel puanı ile yerleştirme yapıldığını söyleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, 20 kontenjanı bulunan bölümün ilk kez öğrenci alacağı için puanının mevcut olmadığını, bu nedenle, öğrencilerin tercih sıralaması yaparken, Düzce Üniversitesi’ne yakın olan şehirlerde bulunan Görsel İletişim Tasarımı bölümlerinin puanlarını bir gösterge olarak alabileceklerini sözlerine ekledi.

Bölümün Sunduğu Avantajlar

Düzce Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde eğitim görecek öğrencilerin, diğer üniversitelere göre sahip olacağı avantajlara da değinen Doç. Dr. Açelya B. Gönüllü, “Bu konuda iki avantajdan bahsedebiliriz. Birincisi; bölümümüzün genç, dinamik, donanımlı ve idealist bir akademisyen kadrosuna sahip olmasıdır. Tüm öğretim elemanlarımız alanında yetkin ve deneyimli olmakla birlikte uygulama dersi hocalarımız da sanatsal birikime sahip sanatçı/akademisyen öğretim elemanlarından oluşmaktadır. İkinci olarak; üniversiteli olmak sadece tercih edilen bir bölümü okumak değil, üniversitenin bulunduğu şehrin kültürünü ve fırsatlarını da yaşamaktır. Bu anlamda Düzce ilimiz tabiat olarak, Karadeniz ikliminin yeşili kadar mavisini de taşıyan deniz, şelale ve yaylalar şehridir. Düzce; Abhaz, Çerkez, Laz, Gürcü, Arnavut gibi birçok etnik kökenin varlığı ile şekillenmiş bir kültüre sahiptir. Öğrenciler bu doğayı ve kültürü yaşama fırsatını kazanacaktır. Görsel İletişim Tasarımı bölümü, yaratıcı bir çıktı elde etmek peşindedir. Bu nedenle sanatsal ve kültürel etkinliklere katılarak beslenmek önemlidir. Üniversitemizin, Ankara ve İstanbul’a olan coğrafi yakınlığı ile öğrencilerimizin kültürel ve sanatsal etkinlikleri takip etme kolaylığı vardır. Metropollerin getirdiği zorlukları yaşamadan, ancak yine de metropollere her zaman ulaşabilecek mesafede olmanın, öğrenciler için önemli bir avantaj olacağını düşünüyorum.” diyerek açıklamalarına devam etti.

Bölüm Öğrencilerin Yeteneklerinin Gelişimine Katkı Sağlıyor

Bölümün temelde, iki yönlü bir disiplini geliştirmeyi hedef aldığını ifade eden Doç. Dr. Gönüllü, “Bu iki yönün, terazinin her iki kefesinde eşit bir ağırlığa sahiptir. Birincisi, alanın gerektirdiği sağlam bir kuramsal yapı kurarak sorgulayan, çözüm üreten düşünsel yeteneği geliştirmektir. İkincisi, sanatsal ve teknik yeteneğin gelişimine katkı sağlamaktır.” dedi.

“Mükemmel Bir Üniversite ya da Meslek Yoktur, Ancak Elimizdekinin En İyisini Yapabilecek Gücümüz Vardır”

Bölümün istihdam olanaklarından da söz eden Gönüllü, “Bölümümüz adeta melez bir yapıya sahiptir. Tüm Görsel İletişim Tasarımı bölümleri, ‘grafik tasarımı’ temelleri üzerinde yükselmektedir. Bu temel üzerine iletişimin diğer kanalları da eklenmiştir. Bu kanallar; ses, görüntü, internet, sosyal medya, yeni medya gibi kavramları içerir. Böylelikle bu bölümün mezunları; reklamcılık, sinema, animasyon, yayıncılık, sosyal medya ve dijital oyun gibi sektörlerde istihdam edilebilmektedir. Bunun yanında, akademik kariyer yapmak da elbette mümkündür. Tüm öğrencilerin, huzurlu ve kendinden emin hissederek ‘işte bu!’ diyebilecekleri tercihleri yapma fırsatına sahip olmalarını diliyorum. Mükemmel bir üniversite ya da meslek yoktur, ancak elimizdekinin en iyisini yapabilecek gücümüz vardır.” sözleriyle açıklamalarını sonlandırdı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir