Düzce Üniversitesi “Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü tarafından, COST Action CA17122 – Sanal Hareketlilik Programı kapsamında düzenlenen “Türkiye’de Vatandaş Bilimi Yoluyla Yabancı Bitki Taksonları ve Potansiyel İstilacı Bitkiler İçin Halkın Anlayışını Geliştirmek” başlıklı online etkinliklerin ikincisi, Düzce Üniversitesi “Çevrimiçi Eğitim Sistemi üzerinden gerçekleştirildi.
Programa; Düzce Üniversitesi “Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, Türkiye Herboloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Doğan Işık, Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık ve farklı şehirlerden davetli konuklar katıldı.
Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık tarafından daha önce tarım – orman üreticileri ve peyzaj işçilerine yönelik gerçekleştirilen “Yabancı Bitki Türleri ve Potansiyel İstilacı Bitkiler” başlıklı farkındalık eğitimi, bu kez akademik ve teknik personellere yönelik düzenlendi.
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, sunumunda; “COST Alien CA17122 Projesi, Çalışma Grupları ve Temsilciler, Projenin Amaçları, Yabancı Takson Yabani Bitki, Yabancı Bitki, Yabancı Ot Kavramlarına Genel Bakış, Yabancı Türlerin Etkileri ve İstila Potansiyeli, İklim Değişikliği ve Yabancı Bitkiler, Vatandaş Bilimi İle Yabancı Tür İlişkisi, Vatandaş Biliminin Uygulama Yöntemleri başlıklarında önemli bilgileri katılımcılarla paylaştı.
İstilacı yabancı türlerin iklim değişikliği ve habitat tahribatının yanı sıra biyolojik çeşitliliğe, sosyoekonomik, çevresel ve insan sağlığı gibi birçok alanda da tehditler oluşturabildiğine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, kamu ve özel kuruluşların da bu konuya önem vermesi gerektiğine işaret etti.
Yabancı bitkilerin Türkiye’deki coğrafi dağılımından da bahseden öğretim üyemiz, yabancı türlerin istila potansiyelinin gün geçtikçe çoğaldığını ve sorunun çözümü konusunda neler yapılabileceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Proje hakkında sosyal medyadan bilgilendirmelerin yapıldığını, sosyal ağlar ve topluluklarda da konunu yer aldığını belirten Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Yazlık, vatandaş biliminden de söz ederek; projenin hedefe ulaşabilmesi için eğitim, yayım, tanıtım çalışmalarının ve iş birliklerinin arttırılması, alınacak önlem ve tedbirlerin neler olması gerektiği ve vatandaşların nasıl katkı sağlayabileceği hususlarında faydalı bilgilendirmelerde bulundu.