Düzce Üniversitesi ile SONEL Yazılım Arasında İş Birliği Protokolü Düzenlendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapay Zekâ Destekli Robotik Otomasyon Sistemi Projesi kapsamında Düzce Üniversitesi Elektrikli Araçlar ve Dijital Dönüşüm Merkezi ile SONEL Yazılım arasında iş birliği protokolü düzenlendi.

Proje kapsamında benzerine uluslararası ürünlerde rastlanmayan, yapay zekâ destekli endüstriyel robotik kol tasarımı ve üretim yönetim sistemi (MES) yazılımı geliştirilerek, sistemle tam entegre bir şekilde çalışır olması sağlanacaktır.

 

“İlk Yerli Tam Otomasyon Sistemimizi KOSGEB Onayladı”

Düzce Üniversitesi Elektrikli Araçlar ve Dijital Dönüşüm Merkez Müdürü ve aynı zamanda projenin Akademik Danışmanı olan Doç. Dr. Yusuf Altun yaptığı açıklamada; “SONEL Yazılım tarafından imalat sanayinde endüstriyel robot teknolojileri ve yapay zekaya dayalı siber fiziksel akıllı fabrika sistem ve bileşenleri kapsamında geliştirilen ilk yerli tam otomasyon sistemimiz MES-RAS (üretim yürütme sistemi ile robotik otomasyon sistemi) KOSGEB tarafından onaylanmıştır. ERP, MES vb. ürünler sadece yazılım içeren ticari ürünlerdir. Üretim sahasındaki endüstriyel robotların donanım ve yazılımları da ayrı bir ticari üründür. Ayrıca ülkemizdeki ve dünyadaki yazılım ve donanım ürünleri ayrı bilim konularıdır. Aradaki bağlantıyı operatörler yönetmektedir. ERP, MES vb. ürünlerle yerli olarak karşılaşmak mümkün olsa da çoğu yapay zekâ içermemektedir. Ayrıca üretim sahasındaki endüstriyel robotik kol, aktif ticari bir yerli ürüne ülkemizde rastlanmamıştır. MES yazılımımıza yapay zekâ eklenecek ve entegre olarak çalışacak endüstriyel robotik kolun tasarımı, dinamik kontrolü ve yapay zekâ yazılımları geliştirilerek tam bir akıllı otomasyon sistemi geliştirilecektir.” ifadelerine yer verdi.

Bu proje ile Endüstri 4.0 akıllı fabrika sistemlerine uygun ileri teknolojiyle geliştirilecek yapay zekalı tam otomasyon sisteminin ülkemize çok önemli stratejik ve ekonomik katkı sağlayacağını söyleyen Doç. Dr. Yusuf Altun, projeye katkı sunanlara teşekkür etti.

“Rekabet Avantajı Sağlıyor”

SONEL Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Çil ise yaptığı değerlendirmede; “Endüstri 4.0’da, üretim yönetim sistemleri ve endüstriyel robotlar, üretim yapan firmalar için büyük önem taşımaktadır. Entegrasyonları artan sistemler,  verimlilik, üretkenlik, kalite, esneklik, maliyet tasarrufu ve güvenlik iyileştirmelerine yol açar. Şirketler, bu teknolojileri benimseyerek dinamik üretim ortamında rekabet avantajı elde edebilir.” dedi.

İlk izleme dönemi tamamlanan projede çalışmalar devam ediyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir