Düzce Üniversitesi hastanesi KVC Ekibinden Bir İlk Daha!

1 (1)

Düzce Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi(KVC) ekibi, AVR (Aort Kapak Replasmanı) ameliyatını hastanemizde ilk kez gerçekleştirerek, 74 yaşındaki hastayı sağlığına kavuşturdu.

Nefes darlığı, yorulma, halsizlik şikayetleri ile Kardiyoloji Polikliniğine başvuran İbrahim S. (74), yapılan tetkiklerinin ardından Kalp ve Damar Cerrahisi tarafından ameliyat edilmesine karar verildi.  Ameliyat kararının alınmasının akabinde Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İhsan Sami Uyar, Dr. Öğr. Üyesi Melih Bal, Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Yiğit Tanrısever ve uzman sağlık ekibi başarılı bir operasyonla hastanın aort kapağını değiştirdi. Ameliyatının ardından 5 gün hastanede kalan hasta, sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

“Bazı Zamanlarda Ani Ölüme Neden Olabilir” 

AVR  (Aort Kapak Replasmanı) operasyonu hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Uyar,  “Aort kapak;  kalp ile vücudun en büyük atardamarı olan AORTA arasında tek yönlü akıma izin veren bir kapaktır. Bu kapağın yapısının bozulması, fonksiyonunu yerine getirememesi durumu pek çok soruna neden olur.  Hatta bazı zamanlarda ani ölüme neden olabilir.  İşte  bu  kapağın  yapısının bozulduğu durumlarda, bu soruna  bağlı hastanın şikayetleri  başladığı zaman  istenilmeyen  sonuçlar  oluşmadan önce müdahale  etmek gerekir.  Bazen de hastalanmış kapağı mekanik bir kapak ile değiştirmek gerekebilir.  Bu ameliyata kısaca ‘Aort Kapak Replasmanı’ diyoruz.” dedi.

Hastanın uzun zamandır nefes darlığı,  çabuk yorulma, halsizlik şikayeti olduğunu belirten Prof. Dr. İhsan Sami Uyar,  “Aslında pek çok merkeze başvurmuş, kendisine daha önce de ameliyat önerilmiş ancak riskleri ve benzeri nedenlerden dolayı ameliyatı kabul etmemiş.  Şikâyetlerinin artması sonucu, hastanemiz kardiyoloji polikliniğine başvuruda bulunmuş. Yapılan değerlendirilmeler sonucu ameliyatın kesin çözüm olacağı,  hatta geç bile kalındığı kendisine izah edilip,  aort kapak replasmanı olması için hasta kalp damar cerrahi polikliniğine yönlendirilmiş.” ifadelerine yer verdi

“Deneyimli Hekimler Elinde Risk Oranı Yüzde Bir”

Ameliyat sürecinin sorunsuz şekilde işlediğini aktaran Prof. Dr. Uyar,  alanında uzman üç hekim ve iki hemşirenin katılımıyla aort kapak replasmanı ameliyatını başarıyla gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti.  Kalp kapakçığı değişimi ameliyatının günümüzde deneyimli hekimler elinde risk oranının yüzde bir olduğunu vurgulayan Öğretim Üyesi,  “Kitabi risk yüzde 3-5 civarıdır.  Özellikle ciddi aort darlığı durumlarında kesinlikle ani ölüm riski vardır.” diye konuştu.

Aort Kapak ameliyatı sonrası hastanın iyileşme ve toparlanma sürecinin ortalama bir ay sürebileceğini belirten Prof. Dr. Uyar,  daha sonra ise; tamamen normal, eskisinden daha iyi bir şekilde hayatına devam edeceğini,  herhangi bir sorun,  şikayet beklemediklerini dile getirdi.

Aort kapak replasmanı ameliyatının Düzce’de ilk defa yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Uyar,  “Daha büyük ameliyatlar da yapmıştık. Daha önce aynı seansta,  Aort kapak ile asendan aortayı değiştirdik.  Mitral kapak değişimi yapıldı. Toplam 50 açık kalp ameliyatı yaptık.” şeklinde sözlerini tamamladı.

 

Exit mobile version