Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbı Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Botanik Bahçesi; Dünya genelinde var olan botanik bahçelerin listelendiği, tek küresel veri tabanına sahip Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği (BGCI) tarafından oluşturulan Dünya Botanik Bahçeleri Listesi’nde yer aldı.
Orman Fakültesi Öğretim Üyesi, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜSTİBAM) Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy; DÜSTİBAM Botanik Bahçesi’nin, uluslararası botanik bahçeleri lisesinde yer almasına ilişkin bilgi verdi.
Uluslararası Botanik Bahçeleri Koruma Birliği’nin 3.576 botanik bahçesi hakkında bilgi sahibi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Botanik bahçeleri; bilimsel araştırma, koruma, sergileme ve eğitim amacıyla belgelenmiş canlı bitki koleksiyonuna sahip olan, canlı bitki müzeleridir. Burada bulunan tüm bitkiler, botanik isimleriyle Latince ve Türkçe olarak etiketlenip veri tabanlarına kaydedilerek yaşam döngüleri ve budama işlemleri gibi bakım işlemleri her yıl izlenir. Botanik bahçeleri, dünyanın belli bölgelerinde bulanan habitat ve ekosistemlerine özgü bitki sergileri, özel koleksiyonlar ve alpin bitkilerden diğer egzotik bitkilere kadar, kurulduğu bölge ve ülkenin sahip olduğu özel habitatlardan, endemik ve nadir bitkilerin yaşadıkları koleksiyon bahçe sistemleri olarak hizmet vermektedir.” ifadelerinde bulundu.
Düzce Üniversitsi Süs ve Tıbbı Bitkiler Üretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Botanik Bahçesi’nin, Batı Karadeniz Bölgesi’ndeki ilk botanik bahçesi olduğunu vurgulayan Merkez Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, “Batı Karadeniz Bölgesi’nin en önemli bitki biyolojik çeşitlilik merkezlerinden ve saklı bitki cennetlerinden birisi olan Düzce ilinin, öncelikle bitki biyolojik çeşitliliğinin korunmasını amaçlamış olup, bunun üzerine yapılan bilimsel araştırmalara ve eğitim çalışmalarına ev sahipliği yapmaktadır. Yaklaşık, 11 bin 700 bitki taksonunun yaşadığı, dünyanın en sayılı biyolojik çeşitliliğinden birine sahip ve üç önemli flora kuşağının ortasında olan Ülkemizde; her bölgeye, her ile ve her üniversiteye bir botanik bahçesi planlaması ve yapılması gerekmektedir. BGCI üyesi olan bu botanik bahçeleri; ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile biyolojik çeşitliliği tehdit eden iklim krizi, habitat parçalanması ve nesillerin yok oluşu gibi tehditlere karşı önemli rol oynayacaktır.” dedi.
Dünya genelindeki botanik bahçeleri sayıları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Aksoy “Botanik Bahçemizin bu listeye katılmasıyla birlikte; listede bulunan ülkemizdeki botanik bahçeleri sayısı 12’ye, ülkemizdeki üniversitelerin botanik bahçeleri sayısı 6’ya yükselmiştir. Bu sayı Türkiye’nin zengin bitkisel biyolojik çeşitliliğini göz önünde bulundurduğumuzda oldukça yetersiz bir sayıdadır.” şeklinde açıklamasını sonlandırdı.