Yaptığı katma değerli çalışmalarla dikkat çeken Düzce Üniversitesi Tarımsal Atıkların Endüstriye Geri Kazanımı Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜTAGAM) yeni bir bilimsel başarıya daha imza attı.
DÜTAGAM’da görev yapan Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan, tarımsal atıklar ve hayvansal gübrelerle ürettiği organik kompostları, biber fideleri (Capsicum annuum) üzerinde deneyerek elde ettiği verileri, dünyanın en iyi dergileri arasında gösterilen Nature’ın bir alt dergisi olan Scientific Reports’da yayınladı.
Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan yaptığı açıklamada “Bölgemizde ortaya çıkan atıkları, katma değeri yüksek ürün olan organik komposta dönüştürmek istedim. Çalışmamda inek gübresi, tavuk gübresi, fındık yeşil kabuğu, fındık budama atıkları, sebze/meyve atıkları ve kuru yaprakların karıştırılmasıyla oluşturduğum karışımı 180 gün boyunca kompostlaştırdım. Tarlada yetiştirdiğim biberlere uyguladığım kompostların biber fidelerinde kompost uygulanmayanlara ve yapay gübre uygulananlara göre daha fazla biber verimi elde ettim. Bu yayın, aslında çalışma sonuçlarını direkt sahada uygulamalı olarak görmek açısından önemli.” ifadelerini kullandı.
DÜTAGAM Müdürü Doç. Dr. Çağlar Akçay ise “Bu yapılan çalışma, katı atıkların ve tarımsal atıkların geri dönüşümü ve bertaraf edilmesi açısından önem arz etmektedir. Merkezimizde yaptığımız çalışmalar bölgesel kalkınmaya ve tarımsal ekonomiye büyük fayda sağlıyor, burada yaptığımız çalışmalar, üreticilerin geleceğine ışık tutuyor. DÜTAGAM’da görevli akademisyenimiz tarafından yapılan bu çalışma ile tarımsal atıklardan merkezimizde üretilen doğal kompost gübrelerin, günümüzde kullanılan yapay kimyasal gübrelere alternatif olarak değerlendirilebileceği ortaya konulmuş oldu. Son 6 ay içerisinde merkezimiz akademisyenleri, Üniversitemiz çevre ve sağlık teknolojilerinde ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında Scientific Reports dergisinde 2 makale yayınlayarak büyük bir başarıya imza attılar. Bu dergide ilk yayınlanan çalışmamız, tarımsal atıklardan tıbbi mantar üretimi üzerineydi, bu yayın ise tarımsal atıklar ve hayvan gübreleri ile organik gübre üzerine olmuş oldu. Bu vesile ile Öğr. Gör. Dr. Faik Ceylan’ı DÜTAGAM olarak tebrik ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Makaleye, https://www.nature.com/articles/s41598-024-53638-4 internet adresinden ulaşılabiliyor.