Düzce Üniversitesi ve Batman Üniversitesi’nin iş birliğinde düzenlenen “Doğu Akdeniz’de Ekonomik ve Politik Gelişmeler; Mavi Vatan ve Kıbrıs” online çalıştayında 21. yüzyılda değişen enerji ihtiyaçlarıyla birlikte önem kazanan Doğu Akdeniz, bilim insanları ve bürokratlar tarafından değerlendirildi.
Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi öncülüğünde yürütülen çalıştayda; Milletvekili Cemil Yaman, Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli ile birlikte Doğu Akdeniz’le ilgili çalışmalar yapmış bir birinden önemli isimler bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Çlıştayın açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli, Türkiye’nin haklı olduğu birçok alanda haklarını arama ve mevcut durumunu daha iyi hala getirerek, Türkiye’nin hakkı olan Mavi Vatan’daki enerji ve doğal kaynaklar üzerindeki haklarını, bilimsel gerçeklik süreci ile açıklayabileceğini ifade etti.
“Savunma Alanında Atılan Millileşme Adımları Ülkemiz İçin Çok Önemli”
Çalıştayın açılış konuşmasında duygu ve düşüncelerini anlatan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Mavi Vatan kavramının Türkiye için çok önemli olduğunu vurgulayarak, milli bir mesele olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin stratejik konumu nedeniyle güçlü olması gerektiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, ülkemizin, içinde bulunduğu coğrafyadaki haklarını daha net bir şekilde ortaya koyması, tüm gençlerimiz ve vatandaşlarımız tarafından etkin bir şekilde anlaşılmasının çok önemli olduğunu söyledi. Mavi Vatan kavramı ülkemiz için sadece sınırların belirlenmesi meselesi olmadığını dile getiren Rektör, ülkemizin sahip olduğu hakların, ekonomik özgürlüğü ve enerji politikası için önemini ifade etti. Ülkemizin savunma alanında başlattığı millileşme, milli teknoloji hamlesi ve Ar-Ge konularında ortaya koyduğu çalışmaların önemine değinen Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, düzenlenen bu çalıştayın da vatandaşlarımızın farkındalığını artıracağını söyledi. Çalıştaya katılıp duygu, düşünce ve bilgilerini paylaşan tüm katılımcılara teşekkür eden Rektör Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, çalıştayın herkes için yararlı olması temennisi ile konuşmasını sonlandırdı.
“Düzce Üniversitesi Ulusal Çalışmalara Akademik Değer Katıyor”
Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra açılış panelinde bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşan Dış İşleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Denizlerimizdeki gelişmelerin milli gündemimiz de çok ön sıralarda yer aldığı bir dönemde düzenlemiş olduğunuz bu önemli ve anlamlı etkinlik için sizlere teşekkür ediyorum. Düzce Üniversitemiz hem bölgesinde hem de küresel meselelerde gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetle, son dönemde çalışmalarını yakından takip ettiğimiz bir üniversite. Ayrıca Düzce Üniversitesi, dış politikada da bu çalışmalarından istifade ettiğimiz önemli akademik bir değer katıyor. Öncelikle bunun için gerçekten çok teşekkür ediyorum. Üniversitemizin Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin Akçakoca ismini taşıması çok anlamlı, bu vesile ile Ertuğrul Gazi, Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin silah arkadaşı olan Akçakoca Bey’i buradan bütün ecdadımızı saygıyla, rahmetle, minnetle yad ediyorum. Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri ve ülkemizin tutumunu ele alan akademik etkinlikler az önce de söylediğim gibi bizlerin çalışmalarına çok güçlü bir destek oluyor.” ifadelerini kullandı.
“Doğu Akdeniz’i Bütün Kıyıdaş Ülkelerin Yararlanacağı İş Birliği Bölgesi Olarak Görmek İstiyoruz”
Doğu Akdeniz Havzası’nın Ortadoğu ve Afrika’ya giden yolun stratejik bir çıkış kapısı olduğunu söyleyen Yavuz Selim Kıran, Küresel deniz ticaretinin yüzde otuzu bu bölgede gerçekleştiğinin bilgisini paylaştı. Aylık 4 bin adet ticari geminin Doğu Akdeniz Havzası’nda seyrettiğini dile getiren Kıran, “Geçtiğimiz Mart ayında ticari geminin karaya oturması sonucunda Süveyş Kanalı’nın kapanmasının küresel ticareti nasıl sekteye uğrattığını hep birlikte izledik. Dünya deniz ticaretinin yüzde on ikisinin geçtiği Süveyş Kanalı’ndaki bu tıkanıklık hem Mısır ekonomisi üzerinde hem de dünya ticaretinde milyarlarca dolar kayba neden oldu. Son dönemde hidrokarbon kaynaklarının keşfedilmesi ile enerji bakımından da Doğu Akdeniz Havzası önemli bir merkez haline geldi. Bizim Doğu Akdeniz’e yönelik hedeflerimiz iş birliği istikrar ve barış odaklıdır. Doğu Akdeniz’i bütün kıyıdaş ülkelerin yararlanacağı bir iş birliği bölgesi olarak görmek istiyoruz. Deniz kaynaklarını rekabet ve çatışma değil, iş birliği unsuru olarak değerlendiriyoruz. Bu temel önceliklerimiz arasında ilk sırada deniz sınırlarının uluslararası hukuka uygun olarak belirlenmesi geliyor. Aynı zamanda Akdeniz’deki en büyük ada olan Kıbrıs’taki Türk toplumunun deniz kaynakları üzerindeki eşit haklarını mutlak suretle korumak bizim için olmazsa olmaz vazgeçilmez bir unsur. Doğu Akdeniz politikamız bu iki temel öncelik ekseninde şekilleniyor.” dedi.
Son on yılda Doğu Akdeniz de yaşanan sorunların temelinde, Yunanistan’ın ve Kuzey Kıbrıs Rum yönetiminin haksız ve maksimalist deniz sınırı iddialarının olduğunu söyleyen Yavuz Selim Kıran, Yunanistan ve Rum yönetimi, iddialarını Avrupa Birliği üyeliklerini suiistimal ederek ülkemize kabul ettirmeye, dayatmaya çalıştırdıklarını ifade etti.
Çalıştay, Açılış Konuşmalarının Ardından Düzenlenen Oturumlarla Devam Etti
Açılış panelinin ardından etkinlik, “Kıbrıs’ın Fethi, Tarihi ve Akdeniz’in Askeri ve Siyasi Önemi” başlığı altında 1. oturumla devam etti. Moderatörlüğünü Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ulvi Keser’in yaptığı 1. oturumda; E. Dz. Kur. Alb. Ali Rıza İşipek, “Kıbrıs’ın Fethi ve Tarihsel Perspektiften Bir Analizi”, Prof. Dr. Ulvi Keser, “Dünden Bugün Doğu Akdeniz’de İstihbarat”, Büyükelçi Dr. Hasan Yavuz, “Akdeniz’de Bölge Ülkeleri Arasında İlişkiler: Geçmişten Günümüze Bir Analiz” konu başlığı altında sunum yaparken, Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bülent Şenses, “Doğu Akdeniz’in güncel stratejik durumu üzerine değerlendirmeler” konusu hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
“Ülkemizin Ulusal Çıkarları İçin Birlikte Çalışmaya Devam Edeceğiz”
Panelin 2. oturumunun açılış konuşmasını, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir gerçekleştirdi. Düzce Üniversitesi ile Batman Üniversitesi’nin iş birlikteliğinde düzenlenen çalıştayın, ülkemizin ulusal çıkarlarını korumaya katkı sağlayacağına, bir boşluğu dolduracağına inandığını ifade etti. Düzce Üniversitesi inisiyatifi ile düzenlenen çalıştaya, Batman Üniversitesi olarak destek verdikleri için duyduğu memnuniyetini dile getiren Prof. Dr. Demir, bundan sonrada birlikte Türkiye’nin çıkarlarını koruyacak etkinlikler yürütüleceğini ifade etti. Etkinliğin herkes için faydalı olması temennisinde bulunan Prof. Dr. İdris Demir, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“Kıbrıs ve Mavi Vatanımız Bizim Kırmızı Çizgimizdir”
Panelin 2. oturumunun son açılış konuşmasını gerçekleştiren Kocaeli Milletvekili Cemil Yaman, aziz milletin haklarını, hukukunu korumanın boyun borcu olduğunu ifade ederek, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” şiarıyla yola çıktıklarını söyledi. Yapılan çalışmalarla halkın yaşam kalitesinin artırıldığını, eğitimde, sosyal hayatta, sağlıkta ve birçok alanda önemli başarılar yakaladıklarını söyleyen Cemil Yaman, “Biz iktidara geldiğimizden beri halkımızın gelişmesi için çok önemli çalışmalar yaptık. Ama en önemli çalışmalarımızdan biri de Türkiye’nin dış saygınlığını artırmak oldu. Türkiye yalnızca Türkiye’den ibaret değildir. Türkiye’nin gönül bağı vardır. Türkiye’den beklentileri olan, dünyada geniş bir coğrafya vardır. Türkiye, Türkiye’den çok, ama çok daha büyüktür. Kıbrıs sorunu, Osmanlılar zamanından günümüze kadar süre gelmiştir. Kıbrıs’ın tarihi sürecine bakıldığında, Türklerin çoğunlukta olduğu bir adayken, Rumlar sonradan artmaya başlamışlardır. Yakın zamanda da yaşanan olayları ve Kıbrıs Barış Harekatını herkes biliyor. Biz çözüm odaklı çalışırken, Rumlar çözümsüzlük üzerine çalışıyor. KKTC’deki kardeş milletimizin hakları ve mavi vatanımız bizim kırmızı çizgimizdir. Haklarımızı korumak, mavi vatan sınırlarımız içerisinde enerji aramak bizim en doğal hakkımızdır.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Gerçekleştirilen açılış konuşmasından sonra panel, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü’nün moderatörlüğünde devam etti. “Doğru Akdeniz’de Enerji Sorunsalı ve Bölge Ülkeleri Arasındaki Çatışmalar” başlığı ile gerçekleştirilen panelde; Batman Üniversitesi Rektörü prof. Dr. İdris Demir, “Doğu Akdeniz Enerji Politikalarına Genel Bir Bakış”, OECD Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Kerem Alkin ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin yaptığı “Need to energy for development in the Mediterranean region” başlıkl 3. oturumda; Nanjing University, China Prof. Dr. Hashim Zameer, “Effects of natural gas extraction to economic growth of regional countries” ve Beijing Institute of Technology, China, ““The effects of natural resource extraction to Turkish economy” konu başlıklarında bigi ve deneyimlerini aktardılar.
Moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Akbaş’ın yaptığı 4. oturumda; Düzce Üniversitesi Öğretim Üyeleri; Prof. Dr. Zafer Akbaş, ““Süreklilik ve Değişim Ekseninde Türkiye-İsrail İlişkileri ve Doğu Akdeniz Boyutu”, Dr. Ahmet Hüsrev Çelik, “Türkiye Mısır İlişkilerinde Değişim: İşbirlikleri, Krizler, Fırsatlar” ve Dr. Şahin Çaylı, “Küresel ve Bölgesel Aktörlerin Etkisi Bağlamında Türkiye-Yunanistan İlişkileri” konu başlıklarında sunum yaparken, Araştırmacı M. Zafer Gedikli ise, “Kıbrıs Ekseninde Enerji Jeopolitiği ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Politikaları” konusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Moderatörlüğünü Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Yazıcıoğlu’nun yaptığı 5. oturumda; Batman Üniversitesi Öğretim Elemanları; Dr. Mehtap Nasıroğlu Aydın, “Doğu Akdenizde Ticaret Tarihi”, Dr. Mehmet Rıda Tür, “Doğu Akdeniz’in Enerji Kapasitesi” konu başlığında sunum yaparken, Dr. Onur Oğuz ise; “Doğu Akdenizde Doğalgazın Ekonomipolitiği” konusu hakkında bilgi ve deneyimlerini paylaştı.