Çocuk Sahibi Olmak İsteyen Çiftlere Öneriler

3

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Nisan Ayı Konferans Serisi “Biz Çocuk Sahibi Olmak İstiyoruz, Nelere Dikkat Etmeliyiz?” konulu konferans ile başladı.

Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı ve Prof. Dr. Bora Büken, öğretim üyeleri, idari personeller ve öğrenciler katılım gösterdi.

Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, açılış konuşmasında çocuk sahibi olmayı engelleyen infertilitenin (kısırlık) günümüzde çok yaygın bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti. İnfertilite tedavisinde tıp alanında çok önemli ilerlemeler kat edildiğine işaret eden Prof. Dr. Kayıkçı,  konferansta çocuk sahibi olmakta zorlanan çiftler için önemli bilgiler paylaşılacağını bildirdi.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Yavuzcan, infertilite kavramını tanımlayarak sunumuna başladı.

Dünyada Her 10 Kadından Biri, Türkiye’deyse Evli Her 6 Kadından Biri Yaşıyor!

İnfertiliteyi (kısırlık); bir çiftin 12 ay boyunca düzenli cinsel ilişkiye girdiği ve korunma yöntemi uygulamadığı halde hamile kalamama durumu olarak açıklayan Doç. Dr. Yavuzcan,  dünyada ortalama her 10 kadından biri, Türkiye’de ise evli her 6 kadından birinin gebe kalamama sorunu yaşadığına dikkat çekti.

Kadın ve erkeğe ait nedenler hakkında katılımcılara bilgiler veren Yavuzcan; sigara, alkol, obezite, çevresel toksinlerin gebe kalmayı olumsuz etkileyen başlıca nedenler olduğunu belirtti.  İnfertilitenin önemli bir nüfus problemi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Yavuzcan;  sadece kadınları değil, onların aileleri, eşleri, eşlerinin ailesi ve yakın çevrelerindeki birçok kişinin de aynı sorundan etkilediğini vurguladı.

“Obez Kadınlarda Doğurganlık Normal Kilodaki Kadınlara Oranla Daha Azdır”

Kadınlarda 35 yaşından sonra infertilite riskinin arttığına işaret eden Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, kadın ve erkeğin ideal kiloda olmasının önemine değinerek “Obez kadınlarda doğurganlık normal kilodaki kadınlara oranla daha azdır. Ama Beden Kitle Endeksi 19 kg/m2 olan yani egzersiz nedeniyle vücudunda yağ oranı azalmış olan kadınların da gebe kalmaları 4 kat daha zordur. Yapılan araştırmalar kilo veren obez erkeklerin de sperm kalitesinin arttığı görülmüştür.” dedi.

Hormonlu Gıda Tüketimi Gebe Kalmayı Zorlaştırıyor!

Sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yapan Doç. Dr. Ali Yavuzcan, “Hormonlu gıda tüketimi kadınlarda yumurtlamayı bozarak gebe kalmayı zorlaştırıyor. Erkekler için sebze ve meyveler, balık, doğal kümes hayvanları, tahıllar ve az yağlı süt ürünleri sperm kalitesini olumlu etkiler. İşlenmiş et, tam yağlı süt ürünleri, alkol, kahve ve şekerli içecekler düşük sperm kalitesi ve düşük doğurganlık ile ilişkilidir.” diye konuştu.

Ailece bilinçli egzersiz yapmanın önemli olduğunu söyleyen Düzce Üniversitesi öğretim üyesi, kadınlarda düzenli egzersiz yapmanın yumurtlama bozukluğuna bağlı gebe kalamama oranını yüzde beş düşürdüğünü ifade etti. Ancak aşırı egzersizden de kaçınılması gerektiğinin üzerinde duran Doç. Dr. Yavuzcan, 48 kilonun altında olan ve vücut yağ oranı çok düşük kadınların yumurtlama fonksiyonunun azaldığını belirtti. Ayrıca erkeklerin de skrotum ve testis ısısını arttıran egzersizlerden kaçınması, dar ve sıkı kıyafetler tercih etmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Sigara ve Alkolden Uzak Durulmalı

Sigara tüketen kadınlarda tüketmeyenlere oranla 10 kat daha fazla infertilite olduğunu belirten Doç. Dr. Yavuzcan, sigara içen erkeklerin de sperm fonksiyonlarının daha düşük olduğunu kaydetti. Kadınlarda alkol tüketiminin kadınlık hormonlarını olumsuz etkilediğini ifade eden Yavuzcan, alkolün yumurtlayamama, adet düzensizliğine ve buna bağlı olarak infertiliteye neden olduğunu söyledi. Kadınlarda günde 5 bardaktan fazla kafein alımının yumurtanın döllenmesini ve hamileliği geciktirdiğini dile getiren Doç. Dr. Yavuzcan,  gebelik planlayan çiftlerin kafein tüketimini günde iki fincanla sınırlamaları tavsiyesinde bulundu.

Stres, gerginlik ve depresyonun erkeğin sperm üretiminde ve kadınların adet görememesinde etkili olduğunu dillendiren Doç. Dr. Ali Yavuzcan,  çocuk sahibi olmak isteyenlerin anksiyete ve depresyondan kaçınmaları gerektiği üzerinde durdu.

Cep telefonu dalgalarının sperme zararlı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yavuzcan,  erkeklerin cep telefonunu pelvisten (kasık bölgesi ve leğen kemiği bölgesi) uzak tutmasının önemli olduğunu belirtti. Doç. Dr. Ali Yavuzcan, bebek sahibi olmak isteyen kadınların gebe kalmadan 3 ay önce folik asit takviyesine başlayabileceğini belirterek sunumunu tamamladı.

Konferans sonunda Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ali Kayıkçı, Doç. Dr. Ali Yavuzcan’a teşekkür ederek plaket takdim etti.

Exit mobile version