Millet İttifakı Düzce Milletvekili 2.sıra Milletvekili Adayı Aslıhan Akbal Tüysüz 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü için bir bildiri yayınladı. Aslıhan Akbal Tüysüz iktidarları halinde Ortak Mutabakat Metni’ne yer alan ‘Çalışma Hayatına’ ilişkin tüm düzenlemelerin hayata geçirileceğini açıkladı. Çocuk işçi çalıştırılmasına izin verilmeyeceğini ifade eden Aslıhan Akbal Tüysüz, “Kaçak yabancı işçilikle tavizsiz ve etkin mücadele edeceğiz,” dedi.
Düzce’deki tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutlayan Milletvekili Adayı Aslıhan Akbal Tüysüz çalışma hayatına dair yapmayı vaat ettikleri düzenlemeleri şu şekilde sıraladı:
“Sigortalının çalıştığı süre arttıkça aylık bağlama oranın da arttığı bir sisteme geçecek, daha uzun süre çalışanın daha fazla emekli aylığı almasını sağlayacağız. Riskli meslekleri yeniden belirleyerek risk seviyesi yüksek tehlikeli işlerde yıpranma paylarını artıracağız. Çırak ve stajyer olarak geçirilen sürelere ilişkin sosyal güvenlik primleri için borçlanma hakkı tanıyacağız.
Eğitim, bilinçlendirme, yerinde ve etkili denetim, sivil toplum örgütleriyle iş birliği, yasal teşvikler, teknolojik imkanlar ve veri entegrasyonları yoluyla kayıt dışı istihdamla mücadele edeceğiz. Çocuk işçi çalıştırılmasını engelleyeceğiz. Kaçak yabancı işçilikle tavizsiz ve etkin mücadele edeceğiz.
İşçi alacaklarında zorunlu arabuluculuk mekanizmasını işçilere maddi külfet getirmeyecek şekilde düzenleyeceğiz. İş sağlığı ve güvenliğini ILO standartlarına getireceğiz. Yaşanan iş kazalarını dikkate alarak tehlikeli sınıfta yer alan iş kollarını yeniden düzenleyeceğiz.
Ev iş yerlerinde iş kazası ve meslek hastalıklarının yaşanmaması için önleyici tedbirleri zorunlu tutacak, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda gerekli düzenlemeleri yapacağız.
İşsizlik ödeneğinden daha fazla işsizin daha uzun süre ve daha fazla yardım almasını sağlayacak düzenlemeleri hayata geçireceğiz. İş yerlerinde işçi sağlığı ve güvenliğinin denetlenmesinde, sendika temsilcilerinin de bulunmasını sağlayacağız.
Sendikalaşmayı ve işyerlerinde toplu iş sözleşmesi yapılmasını destekleyecek, sendikalı iş[1]yerlerinin rekabet gücünü korumak amacıyla destek modelleri geliştireceğiz.”