Alzheimer ile Mücadelede Fitoterapinin Önemi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin düzenlediği “Uluslararası Ziyaretçi Konferansı 2022” başlıklı etkinlikte, Prof. Dr. Noureddine Djebli bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe; Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Şahin, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetli misafirler katıldı.

Phoenix dactylifera L. nin Nörodejeratif Hastalıklar (Özellikle Alzheimer) Üzerine Koruyucu Etkisi” başlıklı sunumunu yapmak için kürsüye davet edilen Abdelhamid Ibn Badis, Mostaganem Üniversitesi Doğa ve Yaşam Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Noureddine Djebli, Alzheimer hastalığının 600 yıllından beri bilindiğini ifade ederek, dünya genelinde 35 milyon Alzheimer hastası olduğunu söyledi. Yapılan araştırmalara göre 2030 yılında 75.6 milyon, 2050 yılında ise 135 milyon kişiye ulaşacağının altını çizen misafir konuşmacı, Alzheimer nedeniyle ölüm oranlarına da dikkat çekti. Yakın zamanda yaşanan Covid 19 salgını nedeniyle dünya genelinde 6.2 milyon insan öldüğünü söyleyen Prof. Dr. Noureddine Djebli,  sadece 2020 yılında dünya genelinde Alzheimer nedeniyle 42 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini ifade etti.

Alzheimer ile mücadelede fitoterapinin önemine değinen Prof. Dr. Noureddine Djebli, Hindistan, Çin gibi ülkelerin yanı sıra Avrupa ülkeleri arasında ve dünya genelinde de fitoterapi alanına ilginin arttığını kaydetti. Hastalıkla mücadelede, beslenmenin de önemine değinen konuşmacı, multi-vitaminler kullanılıyorsa demir ve bakır gibi ağır metalleri içeren vitaminlerden, alüminyum içeren ürünlerin ve ilaçların kullanımından kaçınılması gerektiğini vurguladı. Beslenmede yeşil yapraklı sebzeleri ve antioksidanlar bakımından zengin meyveleri öneren Prof. Dr. Noureddine Djebli, propolis, bal gibi arı ürünlerinin de tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kendisinin hurma çekirdekleri üzerine çalıştığını söyleyen Prof. Dr. Noureddine Djebli, Cezayir’de hurma çekirdeklerinden de kahve üretildiği bilgisini verdi. Sentetik ilaçların hastalığı yavaşlatmasına rağmen önlemediğini hatırlatan misafir konuşmacı, fitoterapi ile önleyici çözümler üretilebileceğini dile getirdi.

Prof. Dr. Noureddine Djebli, hurma meyvesinin (Phoneix dactylifera L.), besleyici özelliklerinin yanında, farmasötik kullanım için geliştirilebilecek farklı terapötik erdemlere de sahip olduğunu ve bu yönleriyle de Cezayir ulusal mirasını temsil ettiğini ifade etti.

Cezayir hurmasının anti-Alzheimer etkinliğinin değerlendirilmesi üzerine çalışan Prof. Noureddine Djebli, elde ettikleri sonuçlarda hurma ve tohum özlerinin, öğrenme yeteneklerini ve hafızayı geliştirerek Alzheimer hastalığının ilerlemesine karşı terapötik bir fayda sağlayabildiğini belirtmiştir.

Programın kapanış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ufuk Koca Çalışkan, Prof. Dr. Noureddine Djebli’yi üniversitede ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, yaptığı başarılı çalışmaları ve sunumu için kendisine teşekkür belgesi takdim etti.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir