“Afet ve Musibetler Karşısında Yardımlaşma ve Sabır Önemli”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından Dijitalleşme ve Pandemi Sürecinde Sosyal Bilimler Panelleri kapsamında düzenlenen “Afet ve Musibetler” başlıklı program, çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

Programa; Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Karagöz, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Zafer Akbaş, davetli konuşmacılar, Düzce Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.

Programın moderatörlüğünü gerçekleştiren Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Aytekin, “Afet ve Musibetler Bağlamında Takdir ve Sorumluluk” başlıklı bir konuşma yaptı. Kader ve takdir kavramlarının inanç sistemimizde çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Arif Aytekin, her iki kavramın da yaratma ile ilgili karar ve tayin olduğunu söyledi.

Mutlak şer veya mutlak kötülüğün olmadığına işaret eden Prof. Dr. Aytekin, yılan zehrinin öldürücü etkisi bulunurken, aynı zamanda şifa da olabileceği örneği üzerinden düşüncesine açıklık getirdi. Şerrin, yaratılmış olan şeylerin yanlış yerde kullanımıyla ortaya çıkan bir durum olduğuna değinen Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, insanın imtihan için yaratıldığını, yaratıldığı için sorumlu tutulduğunu, sorumluluğun imkanı getirdiğini ve imkanın da imtihanı gerektirdiğini sözlerine ekledi. Sel, deprem ve salgın hastalıklar gibi musibetler karşısında sabırlı olmamız gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Arif Aytekin, İslam’da topyekûn cezalandırma değil, imtihanın olduğunu ifade etti.

Programın diğer konuşmacısı Düzce Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Suat Erdoğan, “Afet ve Musibetler Karşısında Tedbir ve Tevekkül”, başlıklı sunumunda, dünyada sayısız nimetlerin yanında afet ve musibetlerin de yaşandığını dile getirdi. Tarihte büyük salgın ve afetlerle insanlığın sınandığını belirten Doç. Dr. Suat Erdoğan, bu olumsuzluklar karşısında insanın tavrını, akıl, din ve hukuk açısından değerlendirdi. Tedbir ve tevekkül kavramlarını açıklayarak sunumuna devam eden Erdoğan, bu üç husus açısından da insanın afet ve musibetlere karşı nasıl davranması gerektiğiyle ilgili önemli tespitlerde bulundu.

Programın son konuşmacısı olan Düzce İl Müftü Yardımcısı Yavuz Horoz ise “Afet ve Musibetler Döneminde Sosyal Sorumluluk” başlıklı konuşmasında, insan eliyle mizanın bozulduğu durumlarda bu musibetlerin ortaya çıktığını ifade etti. Musibetler gelmeden önce insanın yaptığı işi en iyi ve en güzel şekilde yapması gerektiğini dillendiren ve bunu da ihsan kavramıyla açıklayan Yavuz Horoz, her türlü musibet karşısında Müslüman kardeşlerimize yardım etmemiz ve sabrı tavsiye etmemiz gerektiğinin altını çizdi.

office 2019

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir