Bölgesel ve Küresel Boyutlarıyla Ukrayna Krizi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Batman Üniversitesi Enerji Koordinasyon Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Bölgesel ve Küresel Boyutları ile Ukrayna Krizi” başlıklı panelde Ukrayna’da yaşanan savaşın küresel ve bölgesel boyutları anlatıldı.

Çevrim içi olarak düzenlenen panelin açılış konuşmasını Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli yaptı. Gedikli, dünyanın; pandeminin bitmesini, yaşamın normale dönmesini beklerken, böyle bir krizin patlak vermesinin can yakıcı olduğunu ifade ederek, bu krizi sadece Türkiye’deki akademisyenlerle değil, Rusya’da, İngiltere’de, Çin’de ve İtalya’da akademik çalışmalarını yürüten bilim insanlarıyla da ele alacaklarını vurguladı.

“İş Birliklerimiz Artarak Devam Edecek”

Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin açılış konuşmasından sonra panelle ilgili kısa bir konuşma gerçekleştiren Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Batman Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi iş birliği ile yapılan etkinliklerden duyduğu memnuniyetini dile getirerek, bu iş birliğinin artarak devam edeceğini dile getirdi. Ülkemizde ve dünyada yaşanan olayları akademik olarak incelemenin önemine değinen Prof. Dr. Demir, Düzce Üniversitesi ile birlikte daha önce de Kıbrıs ve Mavi Vatan Akdeniz’deki sorunları ve enerji politikalarını değerlendirdiklerini söyledi. Bugün yapılan “Bölgesel ve Küresel Boyutları ile Ukrayna Krizi” başlıklı panelinde kamu yöneticilerine önemli katkılar sunacağına değinen Prof. Dr. İdris Demir, kendisinin de krizin enerji piyasalarına etkisi hakkında bir sunum yapacağı bilgisini paylaştı. Panelin yapılmasında emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar’a, Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli’ye ve katkı sunan herkese teşekkür eden Demir, yararlı bir panel olması dileğiyle konuşmasını sonlandırdı.

“Düzce Üniversitesi Geniş Kapsamlı ve Yoğun Bir Etkinlik Takvimine Sahip”

Programda konuşma gerçekleştiren Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü ise; yapılan iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, katkı sunanlara teşekkür etti. Düzce Üniversitesi’nin yoğun bir etkinlik takvimi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Öncü, yapılan bu etkinliklerle de güncel konulara olumlu katkılar sunduklarını dile getirdi. Panele katkı sunan herkese teşekkür eden Prof. Dr. Mehmet Akif Öncü, panelin başarılı olması temennisi ile konuşmasını sonlandırdı.

Gerçekleştirilen açılış konuşmalarından sonra moderatörlüğünü Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin yaptığı panelin birinci oturumuna geçildi. Panelin ilk oturumunda Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi “Ukrayna Krizinin Küresel Sisteme Etkisi”, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik ve Dış İlişkiler Direktörü Prof. Dr. Murat Yeşiltaş “Uluslararası Sistem ve Ukrayna Savaşı” konu başlığında sunum yaparken, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise “Rusya Ukrayna Savaşının Küresel Enerji Piyasalarına Etkisi” hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

“Küresel Normların Dikkate Alınmamasının Sonucunu Yaşıyoruz”

Panelin ilk sunumunu yapan Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, yaşanan sürecin sadece Rusya ve Ukayna’yı değil tüm dünyayı etkileyen küresel bir kriz olduğunu ifade ederek, Küresel normların dikkate alınmamasının bu sonucu doğurduğunu dile getirdi. ABD’de yaşanan güç erozyonunun günümüzde bir küresel lidersizlik sorunu yaşattığını söyleyen Pirinççi, dolayısıyla da bu sorunun boşluklar oluşturduğunu ve yeni ekonomik ve sosyal güçlerin bu boşluğu doldurma isteklerinin bu tür çeşitli krizlere yol açtığının altını çizdi. Rusya’nın kendisine 1990-1994’te biçilen rolüne razı gelmediğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ferhat Pirinççi, bugün yaşanan bu krizlerin temelinde geçmişte yapılan politikaların olduğunu söyledi.

“Yaşananlar Küresel Değişimin Kolay Olmayacağının Göstergesi”

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik ve Dış İlişkiler Direktörü Prof. Dr. Murat Yeşiltaş ise yaptığı sunumda Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etme harekâtının stratejik bir şok yaşattığını dile getirdi. Dünya düzeninin değiştiğini, pandeminin bu süreci hızlandırdığını; ancak yaşanan Rusya Ukrayna krizinin de değişimin kolay olmayacağını gösterdiğini vurguladı. Rusya’nın davranışını revizyonist hareket olarak niteleyen Yeşiltaş, bu dönemi; kullanılan siyaset dili, teknik ve taktik bakımından soğuk savaş olarak nitelendirilebileceğini de ifade etti.

“Yaşanan Bu Kriz Enerji Arz Güvenliğini Ortaya Çıkardı”

Panelin 1. oturumunun son sunumunu yapan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, “Rusya Ukrayna Savaşının Küresel Enerji Piyasalarına Etkisi” konusu hakkında bilgi ve düşüncelerini paylaştı. Petrol, doğalgaz ve nükleer enerji açısından incelemelerini paylaşan Prof. Dr. Demir, Rusya’nın ABD ve Sudi Arabistan’dan sonra dünya 3.sü olduğunu doğalgazda ise ABD’den sonra 2. sırada yer aldığını ve nükleer enerji alanında da öncü bir güce sahip olduğunu vurguladı. Rusya-Ukrayna krizinin küresel enerji arzı ile ilgili riskleri artırdığına değinen Prof. Dr. Demir, bölgesel enerji arzının güvenlik ile ilgili riskleri beraberinde getirdiğini söyledi. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından yayınlanan istatistiklere göre, 2020 yılında AB’nin doğalgaz ithalatının %23’ünü, petrol ihtiyacının ise %29’una yakınını Rusya’dan tedarik ettiğini katılımcılarla paylaşan Prof. Dr. Demir, yaşanan bu krizin enerji arz güvenliğine sebep olduğu, bu durumun da AB’nin enerji alanındaki en önemli gündemi haline geldiğini dile getirdi.

Panelin 2. oturumunda ise dünyanın farklı bölgelerinde akademik çalışmalarını yürüten bilim insanların görüşlerine yer verildi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Ayfer Gedikli’nin üstlendiği 2. oturumda; Rusya Ural Federal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazi Sohag “Devam Eden Jeopolitik Kargaşa ve Uluslararası Petrol Piyasası ve Rus Ekonomisine Etkisi”, Çin Nanjing Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hashim Zameer “Artan Enerji Emtia Fiyatları ve Sosyal Refah Bağlantısı” konu başlıklarında sunum yaparken, Birleşik Krallık Nothingam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Subhan Ullah “Ukrayna Çatışmalarının Birleşik Krallık Ekonomisine Etkilerinin Değerlendirilmesi” ve İtalya Bankası’ndan Dr. Stefano Siviero ise “Savaş Sonrası Avrupa’da Ekonomik ve Para Politikası Perspektifleri” konuları hakkında bilgi ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir