Mesane hacminin küçük olması veya mesane fonksiyonlarında yaşanan bozukluklar, Düzce Üniversitesi Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirilen yöntemlerden biri olan “mesane augmentasyon” ameliyatı ile çözüme kavuşturuluyor.
Çocukluk çağından itibaren sık sık idrar yolu enfeksiyonu, idrar kaçırma ile böbrek fonksiyon bozukluğu yaşayan Ayşe Dur (18), Düzce Üniversitesi Hastanesi Üroloji Kliniğine başvurdu. Üroloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şenoğlu tarafından yapılan tetkikler sonucunda hastanın mesane kapasitesinin oldukça azaldığı saptandı. Mesane kapasitesi yaklaşık 50 ml olarak ölçülen hasta, daha önce yapılan operasyonlara ve medikal tedavilere cevap vermemiş, idrar yolu enfeksiyonu nedenli birçok antibiyotik kullanmak zorunda kalmıştı. Şenoğlu ve ekibi, yapılan tetkiklerin ardından hasta Dur’a idrar torbasının çok küçük olması nedeniyle “mesane augmentasyon” cerrahisi uygulamaya karar verdi.
Bağırsaktan Yama Yapılarak, Mesane Kapasitesi Arttırıldı!
Ameliyat ile hastanın idrar torbasına yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda ince bağırsaktan yama yapılarak, mesane kapasitesi arttırıldı. Ameliyat sonrası takiplerinde hiçbir sıkıntı ile karşılaşmayan Dur, sağlığına kavuşmaktan duyduğu mutluluğu ifade etti. Bu hastalığın eğitim ve sosyal yaşamında büyük zorluklara neden olduğunu ifade eden Ayşe Dur, ameliyatı gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Şenoğlu ve ekibine teşekkür etti.
Nörojen mesane hastalığı ve mesane augmentasyon cerrahisi hakkında bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Şenoğlu; “İdrar yapma fonksiyonu için sinir sisteminin mesane ile uyumu çok önemlidir. Travma, hastalık ya da nedeni konamayan fonksiyon bozuklukları sonucunda mesane fonksiyonunda aksamalar olabilmektedir.” dedi.
“Hastalar, Mesane Taşı Oluşumu ve Böbrek Fonksiyonlarının Bozukluğu Açısından Risk Altındadırlar”
Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, “İdrarımızı depolarken mesane kasının gevşemesi, idrar yaparken kasılması gerekmektedir. Aksi hallerde sıkıntılı durumlarla karşılaşılmaktadır. Buna nörojen mesane denilmektedir. Zamanla ya mesanenin boşaltılamadığı mesane kasında kasılmaması sorunu başlar, ya da mesane kasının normalden fazla kasıldığı sorunlar kendini gösterir. İdrar kaçırma, idrar yaparken zorlanma veya yapamama, sık idrar yapmak, yanma, sık idrar yolu enfeksiyonu çoğunlukla görülen belirtilerdir. Mesane taşı oluşması, böbrek fonksiyonlarının bozulması açısından da hastalar risk altındadırlar. Tanı konusunda zorluklar yaşandığı için hastaların üroloji hekimi tarafından muayene edilmeleri oldukça önemlidir.” ifadelerine yer verdi.
Nörojen mesane tedavi yöntemleri hakkında da bilgiler veren Şenoğlu, “Birçok ilaç bulunmakla birlikte sonda yardımıyla mesane boşaltılması, Botox uygulamaları yapılabilmektedir. Gevşeme özelliğini tamamen yitiren mesaneler için mesane kapasitesindeki aşırı azalma nedeniyle mesane kapasitesini arttırmaya yönelik mesane augmentasyonu denilen cerrahi yöntem kullanılmaktadır.” şeklinde konuştu.
“Zamanında Tedavi İle Kalıcı Böbrek Yetersizliği Gibi Bazı Hasarlar Engellenebilir”
Nörojen mesane hastalarında mutlaka altta yatan nedenin ortaya konulması gerektiğini dile getiren Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi, “Tedavi sonrası hastalar mutlaka mesane ve böbrek fonksiyonları açısından yakın takip edilmelidir. Zamanında yapılacak olan tedavi ile özellikle kalıcı böbrek yetersizliği gibi bazı hasarlar engellenebilir. Bu amaçla nörojen mesane tanılı hastaların mutlaka bir üroloji hekiminin kontrolü altında olması oldukça önemlidir.” diye açıklamasını tamamladı.